юни 6, 2023

MediaTek стана лидер на пазара на процесорите за смартфони

Последният доклад на Counterpoint Research публикува задълбочени данни за пазара на процесорите за смартфони (AP), обхващащи периода от четвъртото тримесечие на 2021г. до първото тримесечие на 2023 г. Данните разкриват интересни тенденции и промени сред ключовите играчи в индустрията. През първото тримесечие на 2023 г. MediaTek е станал доминиращата сила на пазара на процесорите за смартфони, въпреки че претърпя спад в сравнение с предходното тримесечие. Тази статия дава подробности относно доклада, хвърляйки светлина върху производителността на MediaTek, Qualcomm, Apple, UNISOC, Samsung и Huawei Hisilicon, а също обсъжда и потенциалните последици за индустрията.

Решението на OPPO да изостави чиповете ще бъде от полза както за Qualcomm, така и за MediaTek. През първото тримесечие на 2023 г. MediaTek зае 31% от пазара на смартфоните. Компанията обаче отчете спад както в обема на продажбите, така и в пазарния си дял, в сравнение с предходното тримесечие. Спадът може да се дължи на корекциите на складовите запаси и слабото търсене, което води до прогнозен спад от над 5% в доставките на LTE SoC и по-малко от 5% ръст в доставките на 5G SoC през второто тримесечие на 2023 г. Анализаторите очакват възстановяване на MediaTek през втората половина на 2023 г. година, когато нивото на запасите ще се стабилизира.

Qualcomm, който виден играч на пазара на AP, завладя 28% от пазарен дял през първото тримесечие на 2023 г. Очаква се доставките му да останат непроменени през второто тримесечие на 2023 г., поради намалените запаси, които се ще се нормализират през следващите тримесечия.

Apple, известна със собствените си чипсети, държи 26% от пазара. Въпреки това, през второто тримесечие на 2023 г. се очаква броят на чипсетите да намалее поради сезонността. iOS изпревари на пазара Android и показа устойчивост срещу слабото търсене.

През първото тримесечие на 2023 г. Samsung отчете леко увеличение на доставките, благодарение на пускането на чипсетите Exynos 1330 и 1380. Тези предложения обслужваха както сегментите от висок, така и тези от нисък клас на пазара, което доведе до подобрение в продажбите.

Компанията UNISOC, която е специализирана в бюджетния сегмент, отчете леко увеличение на доставките през второто тримесечие на 2023 г., което бе провокирано от нарастващото търсене на портфолиото от фирмени LTE решения под $99.

Huawei Hisilicon, който в момента има по-малко от 1% пазарен дял, може да се завърне с нов чип за мобилните телефони, който се очаква скоро да излезе на пазара. Анализаторите на Counterpoint прогнозират доставките на Huawei HiSilicon да варират от 2-4 милиона единици през 2023 г., които са насочени предимно към сегмента от среден клас.

Анализаторите от Counterpoint също подчертаха положителните страни на решението на OPPO да се откаже от плановете за разработка на чипове както за MediaTek, така и за Qualcomm, тъй като това означава един конкурент по-малко, за който да се тревожат. Очакваното възраждане на MediaTek, потенциалното навлизане на нови играчи и възможностите за сътрудничество подчертават еволюцията на пазара на смартфоните, обещавайки вълнуващо развитие в близко бъдеще.


source

Сподели: