май 1, 2024

MediaTek ще представи флагманския процесор Dimensity 9300+ с фокус върху ИИ на 7 май

MediaTek ще представи флагманския си процесор Dimensity 9300+ на 7 май. Това съобщи производителят в своите профили в социалните мрежи. Очаква се първият смартфон, базиран на новия чипсет да бъде Vivo X100s. Самата MediaTek обаче не потвърди това в съобщението си.

Съобщението на MediaTek предполага, че новият чип Dimensity 9300+ ще предлага разширена поддръжка на различни функции с изкуствен интелект.

Самото събитие, на което ще бъде представен новият процесор, се нарича „AI for Everything/ИИ (изкуствен интелект) за Всичко“.

Както споделя порталът GSMArena, по-рано благодарение на изтичане на информация стана известно как Dimensity 9300+ ще се различава от оригиналния модел Dimensity 9300. Новият чип ще предлага по-висока производителност благодарение на увеличената тактова честота на основното ядро Cortex-X4 от 3,25 до 3,4 GHz. Другите три ядра Cortex-X4 ще работят на същата честота от 2,85 GHz, както и четирите Cortex-A720 ядра, които ще работят съответно на 2,0 GHz.

Поддръжката на функциите с изкуствен интелект ще бъде основната характеристика на новия чип.

Vivo разкри в своите профили в социалните, че смартфонът Vivo X100s ще предлага функция за редактиране на изображения. Функцията, благодарение на генеративен ИИ ще може да променя например сезона и времето в снимките.

Редно е да припомним също, че обикновеният Dimensity 9300 има и специален APU (AI Processing Unit), който отговаря за работата на ИИ-функциите. Вероятно APU в Dimensity 9300+ също ще предложи някои подобрения, но все още няма данни по този въпрос.

Очаква се чисто новият флагмански процесор Dimensity 9400 да бъде обявен през четвъртото тримесечие на тази година. Според изтичането на информация този чип ще се произвежда по 3 nm процес (N3E) на TSMC и ще получи ново основно ядро Cortex-X5. Той ще разполага и с три Cortex-X4 ядра и четири Cortex-A720 ядра. Първоначалните тестове на чипа показаха, че той осигурява многонишкова производителност в Geekbench и Antutu наравно с предстоящия флагмански процесор Snapdragon 8 Gen 4 на Qualcomm, който също е в процес на разработка.

Изтичането на данни от бенчмарковете разкри резултат съоветно от 2229 точки в едноядрените и 7526 точки в многоядрените тестове. Както вече споменахме, според наличната информация чипът ще захранва смартфона Vivo X100S. Той ще бъде пуснат на пазара в Китай през май. Твърди се, че устройството ще разполага с 6,78-инчов 1,5K 8T LTPO OLED екран с прав дисплей, плоска метална рамка, стъклен гръб и 120W бързо зареждане.

source

Сподели: