September 16, 2023

Meta опроверга слуховете за появата на реклами в WhatsApp

Ще има ли реклами в WhatsApp? Как Meta монетизира приложението?

Meta опроверга информацията относно плановете за въвеждане на реклама в месинджъра WhatsApp. Въпреки спекулациите на анализаторите относно монетизацията на комуникационната услуга, която се използва ежедневно от над 2 милиарда души по света, компанията продължава да се въздържа от пускане на реклама, като се фокусира върху развитието на WhatsApp Business.

Принадлежащата на Meta услуга Instagram вече е напреднала далеч по пътя на монетизацията. Компанията обаче все още не преследва идеята за въвеждане на реклама в WhatsApp, като предпочита да прави пари чрез WhatsApp Business — версията на IM-месинджъра за бизнеса, която таксува за някои услуги. В момента WhatsApp Business има над 200 милиона активни потребители месечно.

През февруари Meta обяви промени в структурата на цените и категориите съобщения в платформата WhatsApp Business. Нововъведенията включват съобщения за обслужване, съобщения за автентификация, маркетингови съобщения и съобщения, инициирани от потребителя.

Какви приходи носи WhatsApp на Meta?

Марк Зукърбърг отбеляза, че през третото тримесечие на 2022 г. рекламите с функцията „Докоснете, за да пишете в WhatsApp“ са донесли на компанията приходи от 1,5 милиарда долара, което показва увеличение от 80% в сравнение с 2021 г. В близко бъдеще компанията планира да въведе модел за персонализиране на съобщенията за предприемачите.

Отказът на Meta да въведе реклама в WhatsApp за обикновените потребители демонстрира стратегическия избор на компанията в полза на монетизацията чрез WhatsApp Business. Това може да показва желанието на компанията да намери баланс между удовлетворяването на нуждите на потребителите и създаването на нови възможности за монетизиране на своята услуга.


source

Сподели: