април 23, 2024

Meta подготвя смарт-гривна с възможност за четене на мозъчни сигнали

Изпълнителният директор на Meta Марк Зукърбърг (Mark Zuckerberg) каза, че неговата компания е постигнала значителен напредък в разработването на технология, която ще позволи на потребителите да контролират устройствата си, използвайки мозъчни сигнали. За разлика от Neuralink на Илон Мъск, който използва мозъчен имплант, технологията на Meta е неинвазивна.

Зукърбърг сподели последните постижения в тази област по време на интервю в YouTube с технологичния предприемач Роберто Никсън (Roberto Nickson). Зукърбърг обяснява, че смарт-гривната, която компанията разработва, ще използва електромиография (EMG), за да интерпретира невронните сигнали, изпратени от мозъка към ръката, и да ги приведе в команди за устройството.

Ръководителят на Meta заяви големия потенциал на тази технология, като отбеляза, че въпреки постиженията, компанията все още е в началото на пътуването, тъй като не е пуснала първата версия на устройството.

Говорейки за възможните приложения на технологията, Зукърбърг каза, че умната гривна скоро може да бъде интегрирана със смарт-очилата за добавена реалност Meta Ray-Ban, за да се подобри взаимодействието с потребителите чрез възможностите на изкуствения интелект.

По-рано Зукърбърг каза, че футуристичното невронно устройство може да се превърне в потребителски продукт „в рамките на следващите няколко години“ . Той отбеляза, че гривната с EMG поддръжка няма ограничения, като например при използване на камери за проследяване на жестовете. В допълнение, използването на AI ще позволи адаптирането му към индивидуалните характеристики на всеки човек. Зукърбърг каза, че с такава гривна „можете да пишете и контролирате нещо само като мислите как искате да движите ръката си и това дори няма да са големи движения.

source

Сподели: