юни 16, 2023

Micron, дори и под санкции, няма да се откаже от инвестицията в китайското си предприятие

От миналата есен санкциите на САЩ и Китай срещу производителите на чипове, опериращи в Китай, станаха взаимни в случая с Micron Technology. Наскоро китайските власти забраниха използването на продукти от тази марка в критичната инфраструктура на страната. Американският производител на памети възнамерява да похарчи 603 милиона долара през следващите няколко години, за да разшири и модернизира своето предприятие в Китай.

Това съобщи Reuters, като припомни, че Micron Technology има действащо предприятие за тестване и опаковане на чипове в Сиан, Китай. Представителят на Micron направи изявление от страниците на една от популярните социални мрежи в Китай относно намерението си да продължи да инвестира в местното предприятие. Текстът не съдържа никакво споменаване на решението, взето от властите на страната, за ограничаване използването на памети от тази марка върху критичните инфраструктурни обекти. Ръководството на американския производител изрази решимост да запази бизнеса си в Китай и местния екип от специалисти.

Като част от инициативата за модернизация на китайското предприятие, Micron възнамерява да закупи оборудване за тестване и опаковане на чипове с памет, произведено в Китай от местното подразделение на тайванската Powertech Technology. Micron използва услугите на този доставчик от 2016 г. Съоръжението в Сиан ще разполага с нова производствена линия за производство на мобилни DRAM чипове, NAND флаш-памет и готови твърдотелни устройства. Предприятието Powertech също е базирано в Сиан и договорът с Micron ще му позволи да добави 1200 служители, докато самият американски производител на памети ще наеме още 500 служители. В резултат на това, броят на служителите на Micron в Китай ще нарасне до над 4500 души.

Стремейки се да получи субсидии от правителството на САЩ, поради намеренията си да развива местно производство на памет, Micron Technology е обект на редица ограничения за разширяване на дейността си в Китай. Очевидно, модернизацията на завода в Сиан се вписва в приемливите рамки на изискванията на американските власти, а използваното за това оборудване не подлежи на ограничения в областта на експортния контрол на САЩ, тъй като те се отнасят основно до устройствата за обработка на силициеви пластини, а не тестване и опаковане на чипове памет.


source

Сподели: