юни 23, 2023

Micron представи UFS 4.0 флаш памет за смартфони с 2 пъти по-висока производителност и по-добра ефективност

Micron обяви първите доставки на своите флаш памети UFS 4.0 за съвременни смартфони, които предлагат бързо стартиране на приложения и бърза обработка на видео. Новите чипове са изградени на базата на 232-слойната 3D NAND памет на Micron и предлагат капацитет до 1 TB. Производителят също така твърди, че неговият „висококонфигурируем фърмуер“, съчетан с технологични подобрения, осигурява несравнима производителност за флагманските смартфони.

Чиповете UFS 4.0 на Micron използват клетки от тройно ниво (TLC) със 100% увеличена пропускателна способност за запис и 75% увеличена пропускателна способност за четене, което води до скорости на последователен запис до 4000 MB/s и последователно четене до 4300 MB/s. Micron може да се похвали с новата си 6-пластова NAND архитектура (масиви от клетки на паметта, подредени на повече слоеве), която повишава пропускателната способност при произволно четене – критична спецификация за повишаване на общата отзивчивост и по-бързо зареждане. Тази архитектура ще бъде налична в устройствата, използващи UFS 4.0 чипове с капацитет 512 GB и 1 TB, тъй като конфигурацията с капацитет 256 GB използва 4-пластова NAND архитектура.

Не всичко обаче е свързано със скоростта. Новата UFS 4.0 флаш памет обещава 25% увеличение на енергийната ефективност, което гарантира, че смартфонът ви няма да изтощава батерията си по-бързо поради повишаване на производителността. Клиентите могат да очакват 15% по-бързо стартиране на приложенията, 20% по-бърза скорост на зареждане и 25% по-добра енергийна ефективност в сравнение с UFS 3.1 флаш паметта. Освен това UFS 4.0 паметта на Micron осигурява 10% по-добра латентност при запис в сравнение с това, което предлагат другите производители (вероятно UFS 4.0 чиповете на Samsung, обявени през миналата година).

Освен всичко това, новите чипове на Micron са изключително тънки. Компанията твърди, че дебелината им не повече от 0,8-0,9 милиметра, което ще позволи на производителите на смартфони да направят продуктите си по-тънки или да поберат батерии с по-голям капацитет.

Представители на Micron заявиха, че в момента доставят мостри oт новата памет на големи производители на смартфони. Micron обещава да започне масово производство на новите си чипове за съхранение UFS 4.0 през втората половина на тази година, като паметта ще има 3 конфигурации: 256GB, 512GB и 1TB. Освен във флагманските смартфони, новата памет на Micron ще стигне и до автомобили, компютърни системи и други устройства, които се нуждаят от памет с ниска консумация на енергия, висока производителност и постоянна надеждност. Можете да научите повече за новата UFS 4.0 памет на официалния уебсайт на Micron.


source

Сподели: