юли 15, 2023

Microsoft месец и половина по-късно пусна драйвер, който коригира проблемите с уеб-камерите в Surface Pro X

Разработчиците от Microsoft пуснаха месец и половина по-късно драйвер, който коригира проблемите с неработещите уеб-камери в Surface Pro X.

Можете да инсталирате обновения драйвер за камерата чрез Windows Update. Сред засегнатите системи са устройствата Surface, които работят с Windows 10 22H2 или Windows 11 21H2/22H2 и използват чиповете Qualcomm 8cx Gen 1, Qualcomm 8cx Gen 2, Microsoft SQ1 и Microsoft SQ2.

Трябва да се отбележи, че грешката в работата на операционната система и стандартната камера в Surface Pro не се отразява върху нормалната свързана чрез USB камера.

От 22 май потребителите на базираните на Arm ултрабуци Microsoft Surface Pro X масово съобщиха, че уеб-камерите на техните устройства са спрели да работят. При опит за отваряне на камерата системата дава грешка 0xA00F4271 (0x80004005). Модулът не може да се използва както в стандартното приложение за камера, така и в услугите за видео-разговори. Промяната на датата на 22 май или по-рано помага за отстраняването на проблема. Поради това експертите предположиха, че сертификатите за сигурност на компанията са изтекли.

На 26 май Microsoft потвърди проблема и поиска да изчака, докато Qualcomm пусне нов драйвер за уеб-камерата.

По-късно Microsoft предложи временно решение на проблема с уеб-камерите в ултрабуците Surface Pro X, които спряха да работят поради изтекъл сертификат за сигурност. Кръпката намалява качеството на видеото, но ви позволява да използвате стандартната камера.

Microsoft внедрява критичен инструмент за отстраняване на неизправности, за да се справи с проблема на повечето засегнати устройства Surface Pro X. Това решение може да деактивира някои функции на камерата или да намали качеството на изображението, но трябва да позволи на камерата да функционира, докато производителят на устройството разреши проблема с нов драйвер на камерата“ — съобщи техническата поддръжка на Microsoft.

Отстраняването на грешката на камерата на проблемните устройства изисква изпълнение на следната команда с администраторски права: reg add „HKLMSYSTEMCurrentControlSetControlQualcommCamera“ /v EnableQCOMFD /t REG_DWORD /d 0 /f.

Microsoft пояснява, че трябва да използвате командния ред само ако устройството не е осъществило достъп до критичния инструмент за отстраняване на неизправностите на този проблем. Microsoft предупреждава, че кръпката е само за засегнатите устройства и не е необходимо да правите промени в системния регистър, ако вградената камера работи.


source

Сподели: