май 9, 2024

Neuralink съобщи за първите проблеми със своя мозъчен чип

Neuralink съобщи за проблеми с мозъчния си чип Link, който за първи път беше имплантиран в мозъка на човек в края на януари. Имплантът представлява мозъчно-компютърен интерфейс и е предназначен да помага на хора с парализа да управляват компютър с ума си. Устройството има 1024 електрода, разположени на 64 нишки, които са по-тънки от човешки косъм.

Първият пациент, на когото е поставено устройството е 29-годишният Ноланд Арбо. Според компанията операцията е била „изключително успешна“.

//СВЪРЗАНИ СТАТИИ:

Така изглежда мозъчният имплант.

В отговор на проблемите Neuralink направи корекции в алгоритъма за запис, подобри потребителския интерфейс и оптимизира методите за преобразуване на сигналите в движения на курсора. Компанията дори е обмисляла да премахне импланта, но проблемите не са представлявали пряка заплаха за живота или здравето на Арбо.

Според съобщението на компанията, въпреки проблемите, Арбо използва системата около 8 часа през делниците и до 10 часа през уикендите. Пациентът описва преживяването си с импланта като „луксозно“ и казва, че това му е помогнало да „възстанови връзката си със света“.

Технологията за мозъчно-компютърен интерфейс се изследва от десетилетия и не е уникална за Neuralink. Преди технологията да получи регулаторно одобрение в САЩ за търговска употреба, компанията има пред себе си дълъг път за тестване на безопасността и ефикасността ѝ.

source

Сподели: