юни 29, 2023

Noctua представи закрепване за поставяне на охладител върху скалпирани процесори с AM5 сокет

Австрийската компания Noctua е подготвила още един интересен аксесоар за притежателите на процесори за платформата AMD AM5. С монтажния комплект NM-DD1 може да се инсталира охладителна система на скалиран процесор от серията Ryzen 7000, като по този начин температурата се намалява с немалките 10-15°C. Нововъведението е разработено с участието на известния ентусиаст Роман „der8auer“ Хартунг.

„Премахването на капачката и директното охлаждане на чипа анулира гаранцията на процесора и крие известен риск от повреда, така че тази операция със сигурност не е за всеки“, казва Роланд Мосиг, главен изпълнителен директор на Noctua. „Въпреки това повишаването на ефективността е впечатляващо. Обикновено тя е между 10 и 15°C, но в някои случаи сме наблюдавали подобрение дори с почти 20°C в комбинация с нашите офсетни монтажни планки. Така че сме уверени, че това е атрактивен вариант за потребителите ентусиасти“.

Комплектът Noctua NM-DD1 може да бъде закупен от официалния уеб сайт на производителя за 4,9 евро. Възможно е обаче и да си го сглобите сами. За целта ще трябва да отпечатате необходимите елементи на закрепването с помощта на 3D принтер (STL моделите са достъпни в уеб сайта Printables.com) и да закупите няколко болта. Компанията Noctua е публикувала и кратка инструкция за монтажа на това интересно закрепване.


source

Сподели: