юни 21, 2023

NVIDIA е на една крачка от това да стане най-големият разработчик на чипове

Анализаторите на TrendForce установиха, че 10-те най-големи производители на полупроводници са успели да увеличат последователно общите си приходи от 0,1% до $33,86 милиарда през първото тримесечие. Обичайният сезонен спад на търсенето в индустрията не позволи напълно да се отърват от складовите излишъци и поддържа търсенето на ниско ниво. Същевременно, NVIDIA увеличи приходите си с 13,5% и се доближи до Broadcom, който заема втора позиция в класацията.

Последователното увеличение на приходите с 20% в игровия сегмент и 10% в сървърния сегмент позволиха на NVIDIA да повиши дела си сред десетте най-големи световни лидери в парично изражение от 17,5% на 19,9%, докато Broadcom загуби 0,6 процентни пункта за тримесечието и спадна до 20,4%, поради последователното намаление на приходите с 2,7%. Според TrendForce на компанията е повлиял спадът в търсенето на сървърни системи за съхранение и сезонния спад в сегмента на безжичните компоненти.

Qualcomm остава лидер по приходи сред най-големите разработчици на полупроводникови компоненти, които завършиха първото тримесечие със $7,942 милиарда приходи, демонстрирайки последователен ръст от 0,6% и си осигури дял от 23,5%. В бизнеса със смартфони приходите на Qualcomm за първото тримесечие се увеличиха последователно с 6,1%. За сравнение, приходите от смартфони на конкурента MediaTek спаднаха последователно с 20%, а в сегмента на силовата електроника — с 13%, което доведе до спад от 8,8% в общите приходи на компанията и намаляване на дела ѝ в челната десетка от 10,2 на 9,3%.

AMD, въпреки че завърши тримесечието на четвърто място в класацията, се сблъска с постоянния спад на приходите от 21,8% в сегмента на центровете за данни и 18,2% в клиентския сектор. Ръстът на приходите в сегмента на вградените и игрови решения не може напълно да компенсира тази тенденция, в резултат на което общите приходи на AMD през първото тримесечие постоянно намаляват с 4,4% до $5,35 млрд. Пазарният дял на компанията намалява от 16,5 на 15, 8 %.

През второто тримесечие, складовите запаси в индустрията като цяло трябва да бъдат на по-здравословни нива в сравнение с втората половина на миналата година, считат експертите на TrendForce. Силното търсене на компоненти за системите с изкуствен интелект, според анализаторите, може още през второто тримесечие на тази година да нареди NVIDIA на първото място сред десетте най-големи разработчици на чипове по отношение на приходите. Доставчиците на съпътстващи продукти също ще могат да се възползват от тази тенденция. Всъщност, именно NVIDIA стана лидер по ръст на приходите през първото тримесечие сред десетте най-големи разработчици на чипове в света.


source

Сподели: