юни 30, 2023

NVIDIA за новите антикитайски санкции: Ще има купувачи за AI-чипове, но някои възможности ще бъдат пропуснати

Очевидно беше, че широкото използване на ускорителите от NVIDIA в сегмента на системите с изкуствен интелект ще направи компанията основна жертва на подготвяните от САЩ експортни ограничения в тази област. В същото време, ръководството на NVIDIA тази седмица даде да се разбере, че смята краткосрочното въздействие на евентуални санкции срещу Китай за незначително за своя бизнес.

Финансовият директор на NVIDIA Колет Крес успя да направи съответните съобщения на отраслово събитие. Първо, тя потвърди, че е запозната със слуховете относно предстоящите ограничения, които биха попречили на компанията да доставя ускорителите A800 и H800 в Китай. „Въпреки това, като се има предвид голямото търсене на нашите продукти по целия свят, ние не очакваме, че подобни допълнителни ограничения, ако бъдат приети, биха могли да окажат значително влияние върху нашите финансови резултати в момента — обясни представителят на ръководството на NVIDIA.

Според нея, до 20 или 25% от приходите на NVIDIA в сървърния сегмент се генерират от китайски клиенти, но това включва компоненти за телекомуникационно оборудване, а не само изчислителни ускорители. През първото фискално тримесечие компанията е успяла да спечели около 4,28 милиарда долара в световен мащаб от продажбата на сървърни компоненти.

Същевременно, Колет Крес не отрича възможното негативно въздействие на новите ограничения върху по-нататъшното развитие на бизнеса. Санкции като тази, каза тя, ще доведат до загуба на възможността за американския бизнес да се конкурира и да върви към растеж на един от най-големите пазари в света, който е Китай. Въздействието на санкциите върху бъдещите финансови резултати на NVIDIA в този контекст ще бъде неоспоримо, каза тя.

Спомнете си, че миналата есен първият етап от експортните ограничения на САЩ вече принуди NVIDIA да пусне за китайския пазар ускорителите A800 и H800, които бяха орязани по отношение на производителността, а след това NVIDIA оцени потенциалните загуби от въвеждането на ограниченията на стойност $400 милиона. Новите ограничения, които ще влязат в сила през юли, могат да лишат NVIDIA от възможността да доставя в Китай дори адаптираните ускорители A800 и H800. Теоретично компанията успява да поддържа тази възможност благодарение на издадените от властите на САЩ експортни лицензи, но никой не може да гарантира успеха на получаването им. В резултат на вчерашната търговска сесия, спадът на акциите на NVIDIA не надхвърли два процента.


source

Сподели: