октомври 20, 2023

Nvidia и Foxconn сключиха партньорство за „индустриална AI-революция“

Технологичната компания Nvidia обяви партньорство си с тайванския производител на електроника Hon Hai Technology Group (Foxconn) за ускоряване на „индустриалната революция“ в областта на изкуствения интелект.

Като част от инициативата партньорът ще интегрира технологиите на Nvidia, за да разработи нов клас дейта-центрове, които ще се фокусират върху проектирането и създаването на AI-решения за генеративни невронни мрежи, електромобили и роботика.

Главният изпълнителен директор на Foxconn Ян Лиу каза, че сътрудничеството на компаниите ще започне със създаването на „фабрики за изкуствен интелект“.

Те ще представляват своеобразна изчислителна инфраструктура за графичните процесори на Nvidia, специално проектирана да „обработва и трансформира огромни обеми от данни в ценни езикови модели и токени“.

“Заводите“ са оборудвани с най-новите суперчипове Nvidia GH200 Grace Hopper и софтуерните Nvidia AI Enterprise.

Появи се нов тип производство — производството на интелект. А центровете за данни, които го създават, са фабрики за изкуствен интелект“ —- обясни изпълнителният директор на Nvidia Дженсен Хуанг.

По думите му, целта на сътрудничеството е да се осигури съвременно комплексно хардуерно и софтуерно оборудване.

Foxconn също разработва и свои собствени ИИ-решения, базирани на технологии от дружествената компания:

  • платформа за автономни електромобили Foxconn Smart EV на Nvidia DRIVE Hyperion 9;
  • роботизирани системи Foxconn Smart Manufacturing на Nvidia Isaac.
  • „умен град“ Foxconn Smart City, базиран на услугата за видео-анализ Nvidia Metropolis.

През август Nvidia отчете рекордни печалби за второто тримесечие на фискалната 2024 г. Печалбата от акция на компанията възлиза на 2,7 долара на фона на удвоения ръст на приходите спрямо миналогодишните стойности до 13,5 милиарда долара.

Хуанг обясни положителните показатели като „началото на нова компютърна ера“.

Нека си припомним, че през септември емитентът USDT Tether Limited похарчи 420 милиона долара за закупуване на 10 000 чипа H100 от Nvidia.


source

Сподели: