септември 19, 2023

Nvidia по стъпките на AMD – следващият огромен GPU на компанията ще бъде с чиплети

Изглежда, че Nvidia най-накрая ще премине към производството на графични процесори, изградени от отделни кристали – чиплети. Според изданието WCCF Tech това ще бъде графичният чип GPU GB100 от фамилията Blackwell.

Нека припомним, че това е заместителят на фамилията Hopper, т.е. става дума за ускорители на изчисления, а не за видеокарти за игри.

Интересно е, че вътрешният източник kopite7kimi добавя, че новият графичен процесор ще има леко увеличение на броя на изчислителните клъстери GPC спрямо сегашния графичен процесор GH100. Тази вътрешна информация не дава точни данни, но за сравнение, GH100 съдържа осем GPC клъстера и 16 896 CUDA ядра, докато графичният процесор GA100 със същия брой GPC клъстери има само 8192 CUDA ядра. Това означава, че GB100 може да получи същите осем GPC клъстера или, например, десет, но ще има повече CUDA ядра. Всъщност според тези данни ще има значителни промени в структурата на модула на графичния процесор.

Дали всичко това ще се отрази по някакъв начин на новите графични процесори за GeForce RTX 50, можем само да гадаем.

Инсайдерът kopite7kimi беше първият, който точно описа параметрите на картите GeForce RTX 30, а също така многократно е описвал и картите RTX 40. Като цяло той е един от най-надеждните източници в този сегмент.


source

Сподели: