септември 22, 2023

NVIDIA се превърна в най-големия производител на чипове в света по приходи – AMD и Qualcomm останаха далеч назад

С наближаването на края на третото тримесечие анализаторите на TrendForce oбобщaват резултатите от второто тримесечие. Те констатират, че комбинираните приходи на десетте най-големи разработчици на чипове са нараснали с 12,5% до 38,1 милиарда долара през периода, като NVIDIA представлява почти 30% от тази обща сума, нараствайки последователно със 68,3% до 11,3 милиарда долара, изпреварвайки конкуренцията с голяма разлика.

За сравнение, приходите на Qualcomm през второто тримесечие, заемаща второ място възлизат на 7,2 милиарда долара и намаляват с 9,7%, което ѝ позволява да контролира само 18,8% от пазара в парично изражение, вместо предишните 23,5%. Причината за негативната динамика на приходите на компанията, както обясниха представителите на TrendForce е слабото търсене на смартфони, от което компанията е силно зависима.

В случая с NVIDIA бихме искали да ви припомним, че през второто тримесечие компанията отбеляза 105% ръст на приходите в сървърния сегмент. Системите HGX с изчислителни ускорители на архитектурите Hopper и Ampere, както и необходимата за работата им мрежова инфраструктура InfiniBand се радваха на голямо търсене. По отношение на приходите NVIDIA контролира 29,7% от пазара на полупроводникови компоненти сред десетте най-големи компании в сектора в края на второто тримесечие. Класацията не включва компании, които произвеждат собствени чипове, като Intel и Samsung Electronics.

Broadcom запази третото си място с приходи от 6,9 милиарда долара, но пазарният ѝ дял спадна от 20,4% на 18,1%. Приходите на компанията от доставката на компоненти за мрежово съхранение, широколентови мрежи и безжични мрежи намаляха, а рязкото нарастване на търсенето на компоненти за приложения с изкуствен интелект не компенсира напълно това.

На четвърто място се нарежда AMD с приходи от 5,36 милиарда долара, които нарастват със символичните 0,1% в последователен план, а пазарният ѝ дял спада от 15,8% на 14,1% в парично изражение под напора на NVIDIA. На пето място се класира тайванската MediaTek с ръст на приходите от 1,5% до 3,2 милиарда долара и пазарен дял от 8,4%, който също е намалял спрямо 9,3%, регистрирани през първото тримесечие.

Като цяло, с изключение на NVIDIA, която оглавява списъка само Novatek и Realtek, които заемат съответно седмо и осмо място успяха да укрепят пазарните си позиции в парично изражение сред десетте най-големи доставчици на чипове собствена разработка през второто тримесечие. Техните приходи нараснаха съответно с 24,7% и 32,6%, за което допринесе повишеното търсене на телевизионно оборудване, докато на вторите помогна търсенето на компоненти за преносими и персонални компютри.

TrendForce прогнозира, че ако настоящите пазарни тенденции се запазят, първите десет ще продължат да увеличават приходите си с двуцифрени проценти през третото тримесечие и вероятно ще поставят нов исторически връх.


source

Сподели: