май 10, 2024

Nvidia стана най-големият разработчик на чипове в света по обема на приходите

Известно е, че Nvidia не произвежда компонентите, които самостоятелно разработва, а поверява производството им на контрактни производители, основният от които остава TSMC. Базовата добавена стойност обаче се оказва в сметките на Nvidia, което ѝ позволява да удвои приходите си до $55,3 милиарда на фона на бума на изкуствения интелект и да заеме първо място. Като цяло десетте най-големи разработчици на чипове са увеличили приходите си с 12% към края на 2023 г.

Подобна статистика предоставя TrendForce. Според източника през цялата изминала година десетте най-големи разработчици на интегрални схеми са увеличили общите си приходи с 12% до 167,6 милиарда долара. Тези, които са съставили класацията подчертават, че именно впечатляващият ръст на приходите на Nvidia от 105% до 55,3 милиарда долара е осигурил основната положителна динамика сред първите десет пазарни лидери, тъй като много от нейните членове действително отчитат спад в приходите си, докато други като MPS, Will Semiconductor и Broadcom ги увеличават с няколко процента.

Qualcomm е на второ място поради спад в приходите с 16% до 30,9 милиарда. Между другото, Nvidia, която зае първото място в края на миналата година, увеличи пазарния си дял в парично изражение сред най-големите разработчици на чипове от 18 до. 33%, така че делът му е предвидим в общата динамика на приходите. Въпреки че запази петата си позиция, Mediatek намали приходите си с 25% до 13,9 милиарда долара и загуби четири процентни пункта от пазарната си позиция спрямо своите конкуренти, задоволявайки се с 8% от пазара. Realtek, поради загуба от 19% в приходите спрямо 2022 г., се смъкна от 7-мо на 8-мо място, но в парично изражение пазарният му дял остана равен на 2%.

По-нататъшното увеличение на популярността на системите с изкуствен интелект, според анализаторите на TrendForce, трябва да стимулира растежа на приходите не само в сървърния сегмент, но и на пазара на клиентските устройства и смартфоните, тъй като съответните функции ще проникнат в процесорите за този тип устройства. В момента Nvidia контролира повече от 80% от пазара на чиповете за системите с изкуствен интелект. Приходите на Broadcom са нараснали със 7% миналата година до 28,5 милиарда долара, тъй като до 15% от чиповете в доставките са свързани с изкуствен интелект. Тази година обаче компанията очаква двуцифрен процентен спад на приходите, заради сегмента на мрежовите системи за съхранение и решенията за широколентов достъп.

Приходите на AMD спаднаха с 4% миналата година до 22,7 милиарда долара поради продължаващите високи нива на наличности в складовете и ограниченото търсене на персонални компютри в резултат на пандемията. Само в сегмента на сървърните компоненти и вградените решения, приходите на AMD са нараснали със 17%. Тази година основният двигател на приходите на компанията ще бъдат ускорителите Instinct MI300, които навлязоха на пазара през четвъртото тримесечие на миналата година.

Спадът на приходите на Qualcomm от 16% миналата година се дължи на слабото търсене на смартфоните, но сега компанията залага на автомобилния сегмент, за да удвои основните си приходи до 2030 г. Приходите на MediaTek спаднаха с 25% до 13,9 милиарда долара през миналата година, но компанията възнамерява да ги увеличи тази година чрез сегмента на смартфоните от висок клас, който използва процесорите от фамилията Dimensity 9300.

source

Сподели: