май 10, 2024

NVIDIA RTX 6000: графичните процесори R100 Rubin ще влязат в масово производство към края на 2025 г.

Американският учен-астроном Вера Рубин стана „покровителят“ на графичната архитектура на хипотетичните видеокарти NVIDIA RTX 6000. Въпреки че компанията все още не е обявила официално това име, то е известно от определено време след теча от Kopite7kimi. Компанията наскоро представи най-мощния си чип Blackwell B100, който ще присъства във видеокартите от тази година.

Анализаторът Минг-Чи Куо съобщава, че графичният процесор R100 ще влезе в масово производство преди края на 2025 г. Производството на готовите сървърни решения ще стартира не по-рано от първото тримесечие на 2026 г. Става дума именно за сроковете на производство, а не за доставката.

NVIDIA все още финализира спецификациите на новия си чип, като размер на кристала и опаковката. В момента се разглеждат три варианта, включително и използване на опаковката CoWoS-L, която вече намира приложение в графичните процесори на Blackwell. Съобщава се още, че Rubin ще използва TSMC N3 технологичния процес.

Едно от нещата, върху които NVIDIA се е фокусирал в архитектурата Rubin, е консумацията на електроенергия. Високите разходи за енергия могат да спрат клиентите да купуват мощните компютри. GPU Blackwell B200 може да консумира до 1000 вата. Анализаторът потвърждава предишните данни, че Rubin използва 4x HBM4 стека с високоскоростна памет. Все още липсват подробности относно суперчиповете, базирани на новата архитектура, подобна на GH200 или GB200.


source

Сподели: