юли 1, 2023

Oracle преминава към процесорите на AMD и Amper: “ x86 чиповете на Intel достигнаха предела на възможностите си“  

Тази седмица Reuters публикува изявления на основателя на Oracle Лари Елисън относно хардуерните предпочитания на компанията. Тя е готова да похарчи милиарди долари за изчислителни ускорители на NVIDIA, но ще даде три пъти повече за процесори. AMD и Ampere Computing ще бъдат фаворити, тъй като процесорите на Intel вече не са толкова ефективни в тази сфера на приложение.

CRN уточнява, че дискусията е била посветена на редица покупки на компоненти за облачните системи на Oracle, които компанията ще направи през тази година.

„Oracle ще купува графични и централни процесори от три компании. Ще закупим графични процесори от NVIDIA за милиарди долари. Три пъти повече средства ще бъдат похарчени за закупуване на процесори от Ampere и AMD. За традиционните компютърни компоненти също ще дадем много пари“ – заяви основателят и главен изпълнителен директор на Oracle Лари Елисън.

Всичко започна да се променя през 2021 г. с преминаването към платформата X9M. А в началото на 2022 г. Oracle започна да изгражда своята облачна инфраструктура, използвайки комбинация от процесори на Intel и AMD. На процесорите AMD EPYC от трето поколение беше поверена работата с базите данни, докато Intel Xeon от трето поколение се съсредоточи върху съхранението на данни.

От платформата X10M вече напълно отпадат процесорите Intel Xeon. Oracle харесва процесорите на AMD заради добрата им мащабируемост и съотношението цена/производителност. Броят на ядрата е утроен в сектора на СУБД и удвоен в сектора за съхранение на данни в сравнение с платформата X9M. Пропускателната способност на заявките се е увеличила три пъти, а аналитичните заявки се обработват 3,6 пъти по-бързо. Процесорите AMD EPYC предлагат по-висока концентрация на ядра на слот, а това в случая с инфраструктурата на Oracle е от решаващо значение за мащабиране на производителността.


source

Сподели: