юли 3, 2023

PCI-SIG и Nvidia подготвят нов 12VHPWR конектор

Конекторът за захранване 12VHPWR, който се използва в по-старите графични карти от серията GeForce RTX 40, вдига много шум. В интернет могат да се намерят над дузина оплаквания от собственици на флагмана GeForce RTX 4090 с разтопен захранващ конектор. Nvidia приписва всички проблеми на неправилното свързване на кабела, но както се оказа, все пак взе предвид оплакванията на потребителите и започна работа по подобрена версия на същия конектор.

Заедно с организацията PCI-SIG „зелените“ разработват усъвършенстван 12VHPWR конектор, който ще се нарича 12V2x6. Планира се той да стане част от спецификациите PCIe Base 6 и ATX 3.1. Окончателният дизайн на конектора засега не е окончателно определен, но повечето от подобренията ще бъдат насочени към подобряване на безопасността на използване, включително осигуряване на надежден контакт с електрическите проводници.

Най-важното е, че конекторът 12V2x6 би трябвало да има обратна съвместимост с конвенционалния 12VHPWR, което означава, че няма да е необходимо да се купува ново захранване за следващото поколение видеокарти GeForce RTX. Повече подробности за конектора 12V2x6 ще бъдат известни, след като PCI-SIG публикува окончателните спецификации за новия стандарт.

За осигуряване на безопасността, наред с другите неща, в новия конектор ще бъде променена дължината на контактите.

Съобщава се, че Nvidia съвместно с PCI-SIG, работи върху два дизайна на новия конектор. Проектът вече е в напреднал стадий и новият конектор може да се появи във видеокартите още през следващата година.


source

Сподели: