юли 18, 2023

Planet XR1 Mini и XR2 Mini: компактни компютри с ARM процесори и сензорни панели

Компанията Planet представи два модела компактни персонални компютри с ARM-процесори и сензорен панел. Новите продукти носят имената Planet XR1 Mini и XR2 Mini.

Planet XR1 Mini се базира на чипа Rockchip RK3568 с четири ARM Cortex-A55 процесорни ядра и графичен ускорител Mali G52. Тази платформа е най-подходяща за използване в евтини смартфони и специализирани устройства. В основата на Planet XR2 Mini е Rockchip RK3588 – платформа с четири производителни ARM Cortex-A76 ядра и четири икономични ARM Cortex-A55. За графиката тук отговаря Mali Odin контролер с NPU ускорител и 6 TOPS производителност. Той е в състояние да се справи с кодиране на видео с резолюция 8K при 30 кадъра в секунда, както и с декодиране на видео с резолюция 8K при скорост 60 кадъра в секунда.

И двете компютърни системи по подразбиране разполагат с 4 GB оперативна памет тип LPDDR5 и 32 GB флаш дискове, като оперативната памет може да бъде разширена до 16 GB, а постоянната памет може да достигне 1 TB.

В предната част на компютрите е разположен сензорен панел, на който се намират контролите. Така например потребителят може бързо да включи или изключи Wi-Fi, да промени нивото на звука или да превключи видео/аудиото към екрана на контролния монитор. Функционалните възможности за комутация са представени от следния набор от конектори: USB Type-A, HDMI, VGA/D-Sub, USB-C (само Planet XR2 Mini). Налице са Wi-Fi и Bluetooth модули за безжична връзка, както и четец за карти памет.

Представените компактни компютри работят под управлението на операционната система Ubuntu 20.04 и са предназначени преди всичко за ежедневни задачи на работното място и у дома. Въпреки това новите продукти са доста скъпи за офис компютри: XR1 Mini струва 667 долара, а XR2 Mini – 840 долара.


source

Сподели: