юни 11, 2024

PowerColor разкри графичната карта Radeon RX 7900 XTX с NPU чип за намаляване на консумацията на енергия

Компанията PowerColor е намерила ново приложение на дискретните NPU (Neural Processing Unit). На изложението Computex 2024 производителят представи графичната карта Radeon RX 7900 XTX, оборудвана с отделен чип разработен от Kneron. Той използва алгоритми с изкуствен интелект, за да намали консумацията на енергия на графичната карта.

NPU чипът, заедно със съответния софтуер, оптимизира консумацията на енергия, като в реално време регулира параметрите на графичната карта и скоростта на вентилатора. Според тестовете на PowerColor благодарение на тази технология Radeon RX 7900 XTX консумира с около 22% по-малко енергия в игрите, без да губи значително от своята производителност. В същото време обикновеният режим за пестене на енергия на AMD позволява да се намали „апетитът“ на видеокартата с 18,5/19,8% (Cyberpunk 2077/Final Fantasy XV).

В момента е трудно да се каже доколко оправдана ще бъде иновацията на PowerColor. По-конкретно, допълнителните тестове показват, че „интелигентният“ режим за пестене на енергия все още води до намаляване на производителността на видеокартата. Така например, заедно със спадането на консумацията на енергия на Radeon RX 7900 XTX (от 338 на 261 W), честотата на кадрите пада от 118 fps на 107 fps в бенчмарка Final Fantasy XV.

Във всеки случай видеокартата с отделен AI чип вече е концепция. Може би в бъдеще PowerColor ще успее да повиши ефективността на алгоритмите или да използва вградения в процесора блок NPU за изпълнението на същите задачи.

source

Сподели: