май 9, 2024

Pro стилус за iPad: новият Apple Pencil разбира жестовете и може да изпраща своята геолокация

Pencil Pro е малко по-голям от базовия модел Pencil и струва с 50 долара повече. Но има и много повече функции.

Серията стилуси Pencil на Apple вече е разделена и по класове и категории. На 7-ми май, като част от пролетната си презентация, на която бяха показани iPad Air и iPad Pro 2024, Apple представи и изцяло нов аксесоар – Pencil Pro. Това е флагманският модел на „молива“, предназначен за професионално творчество. Той поддържа взаимодействието само с iPad-и, базирани на чиповете M2 и M4. Специално за Pencil Pro инженерите на технологичния гигант са измислили няколко основни и доста интересни нововъведения.

Благодарение на вградения си тактилен енджин Pencil Pro вече разпознава силата на натиск и управлението с жестове. Притискането на пръстите върху корпуса ще отвори плаваща лента с инструменти за бързо превключване между четките и цветовите палитри, без да се прекъсва процесът. А двойното докосване на плоския ръб само за секунда ще активира например режима на гума. Действията са придружени от лека вибрация, за да направят работата интуитивна. Pencil Pro поддържа и функцията за предварително насочване. Тоест можете да доближите стилуса до дисплея и да видите ориентировъчната точка, в която ще започне рисуването, без да го натискате.

Всички нововъведения на Pencil Pro

Наред с другите неща Pencil Pro има още две важни и удобни функции. Първата е свързана с жироскопа: сензорът ви позволява да завъртате стилуса и прецизно да настройвате инструмента, който използвате. При това в реално време. Втората е проследяването на геолокацията. Когато е свързан с таблет, Pencil Pro автоматично се синхронизира с мрежата от устройства на Apple, като изпраща данни към екосистемата Locator. Дори ако стилусът се изгуби някъде, той лесно ще бъде намерен. Свързването и зареждането става, както и преди, чрез магнитния интерфейс на iPad.

Продажбите на Apple Pencil Pro ще започнат на 15-ти май в официалния онлайн магазин на Apple и мобилното приложение Apple Store. Предварителните поръчки вече стартираха. Цената е 129 долара.

source

Сподели: