септември 29, 2023

Qualcomm анонсира два нови чипа Snapdragon за смарт-очила

Qualcomm представи най-новата си разработка — два чипа Snapdragon, предназначени за следващото ново поколение смарт-очила.

Какво представлява Snapdragon XR2 Gen 2?

Snapdragon XR2 Gen 2 е по-мощният от двата чипа и може да се похвали с 2,5x по-добра продуктивност на графичния процесор и до 8x по-бърза AI-производителност. Чипът е оптимизиран да поддържа устройства със смесена реалност с разделителна способност на дисплея до 3000×3000 на око. Освен това, осигурява по-детайлни текстури и по-високи кадрови честоти.

Представители на Qualcomm казаха, че XR2 Gen 2 позволява на очилата да превключват между VR и AR, за да преминават към пълноцветна визия от край до край за по-малко от 12 ms. Останалите характеристики включват поддръжка на устройства с 10 камери, подобрени безжични скорости (до Wi-Fi 7) и 50% по-голяма енергоефективност на графичния процесор.

С какво се отличава Qualcomm Snapdragon AR1 Gen 1

За по-леките устройства като смарт-очилата, беше анонсиран чипът Qualcomm Snapdragon AR1 Gen 1. Той предлага подобрена обработка на AI в устройството, по-добро елиминиране на шума и ехото и два ISP за подобрено качество на изображението. Новият чип може също да поддържа устройства с 12MP камери (6MP за видео) и до 8 микрофона със съраунд звук.

В кои устройства ще ги видим първо?

Благодарение на сътрудничеството с Meta, най-новите XR и AR процесори от Qualcomm ще бъдат налични първо в новите очила Quest 3 и смарт-очилата Ray-Ban Meta, които ще бъдат пуснати в продажба през октомври. От Qualcomm казват, че “допълнителни странични устройства ще се появят през следващата година“, което означава, че Meta ще има известно ниво на ограничена ексклузивност, когато става въпрос за използване на новите чипове.

Става дума за очилата Meta Quest 3. След няколко месеца на анонси и информационни течове, очилата най-накрая бяха представени официално на живо. Според изпълнителния директор на компанията Марк Зукърбърг, в сравнение с Quest 2, този нов модел е с 40% по-тънък. Всеки обектив може да извежда изображения с 4K резолюция за всяко око. Вградените високоговорители също са получили и допълнителни подобрения – те вече са с „40% по-голям диапазон на звука от Meta Quest 2“.

Очилата са сдвоени с два Touch Plus контролера, които в момента могат да се похвалят с по-добра тактилна обратна връзка. Цените на Quest 3 започват от $499,99 за 128GB модел, докато комплектът от 512GB струва $649,99. Началото на продажбите е насрочено за 10 октомври.


source

Сподели: