април 26, 2024

Qualcomm е заподозряна във фалшифициране на тестовете на Snapdragon X Elite и X Plus – всъщност те са много по-бавни

Qualcomm е обвинена в лъжа относно производителността на своите процесори за лаптопи с Windows Snapdragon X Elite и X Plus. Обвинението е отправено от изданието SemiAccurate, като се цитира изявление на двама „големи“ OEM производители на лаптопи, които планират да пуснат на пазара лаптопи, базирани на новите процесори, както и „източник в самата Qualcomm“.

Едва имаше време да се появят пресни резултати от тестовете на процесорите Snapdragon X Elite и X Plus, в които новите продукти се оказаха достойни конкуренти на чиповете на Apple, Intel и AMD преди Qualcomm да бъде обвинена, че предоставя на медиите внимателно подбрани резултати от бенчмаркове. Тъй като никой от производителите на преносими компютри все още не е представил решения, базирани на Snapdragon X Elite и X Plus, всички резултати от тестовете на посочените чипове са получени на референтни платформи от самата Qualcomm.

При независимото тестване на чиповете компанията позволява на журналистите да изпълняват само определен набор от бенчмаркове.

SemiAccurate твърди, позовавайки се на изявления на „двама ключови OEM партньори“ на Qualcomm, че резултатите от предоставените от тея бенчмаркове не могат да бъдат възпроизведени дори от водещи OEM производители на лаптопи.

Заедно с обявяването на процесорите Snapdragon X Elite през октомври миналата година на конференцията Snapdragon Summit, Qualcomm сподели и данни за производителността им. Според източниците на SemiAccurate тези резултати са били точни, макар и по-ниски от очакваното.

Източник от Qualcomm заяви, че причината за по-ниската производителност може да се дължи на недостатъчно оптимизирания софтуер за тези процесори по онова време.

В същото време никой от присъстващите на тази конференция не е успял да провери настройките, с които са били изпълнени тези бенчмаркове. По този начин графиките, демонстрирани от Qualcomm, показващи производителността на нейните чипове в сравнение с процесорите на Apple и Intel всъщност не могат да бъдат проверени.

След като производителите на лаптопи се сдобиха с процесорите Snapdragon X, никой от тях не успя да възпроизведе резултатите от бенчмарковете, които Qualcomm твърди сега, пише SemiAccurate.

Нещо повече, първоначалните резултати от тестовете на тези чипове, проведени от производителите на лаптопи са били „с повече от 50 % по-ниски“ от тези на Qualcomm.

В разговор със SemiAccurate инженерите на Qualcomm обвиняват лошата оптимизация на Windows за Arm архитектурата, както и лошото охлаждане на OEM решенията. Но дори и след известно време производителите на лаптопи все още не са успели да постигнат дори приблизителните стойности на производителността, за които говори Qualcomm. Според един от анонимните източници на SemiAccurate производителността на Snapdragon X Elite в най-добрия случай съответства на тази на процесорите Intel Celeron.

Изданието не твърди как Qualcomm може да е коригирала резултатите от тестовете си. Въпреки това, ако „OEM производителите от първо ниво“ твърдят, че не могат дори да се доближат до заявените от Qualcomm цифри, то най-вероятната причина за това може да е измама от нейна страна.

В публикацията се посочва също, че по време на обявяването на процесорите Qualcomm е отказала да отговори на въпроси, свързани с техническите характеристики на процесорите си, като е обещала да предостави по-задълбочена техническа информация преди пускането на пазара. Компанията също така обеща да позволи на рецензентите да тестват независимо новите процесори преди пускането им на пазара. Компанията официално представи чиповете днес, но обещанието не беше спазено. Все пак първите преносими компютри с новите процесори се очаква да бъдат пуснати в продажба едва към средата на тази година, така че Qualcomm все още има време. Сега компанията на своите прессъбития позволява да се изпълняват само определен набор от тестове.

Между другото, данните за процесора, публикувани днес от Qualcomm отново бяха лишени от всякакви технически подробности. В спецификациите компанията е обърнала повече внимание на поддръжката на различни конфигурации на камерата, отколкото на подробности за същата архитектура. Qualcomm съобщи само броя на ядрата в процесорите, тактовите им честоти и че чиповете използват ядра Oryon.

Ако твърденията на SemiAccurate се потвърдят, това със сигурност ще разтърси цялата индустрия на лаптопите, която разглеждаше чиповете Snapdragon X като отговор на процесорите от серията M на Apple.

Все още е твърде рано да се правят каквито и да било изводи от това. Изказаните твърдения все още не са потвърдени с нищо. Проверката на тези твърдения ще бъде възможна едва след като на пазара започнат да се появяват първите устройства, базирани на Snapdragon X Elite и X Plus.

source

Сподели: