май 14, 2024

Qualcomm няма да бъде единственият доставчик на Arm процесори за Windows-компютрите

Тази година компютърните процесори на Qualcomm от семейството Snapdragon X Elite навлизат на пазара, което ще позволи създаването на ноутбуци, работещи с операционната система Microsoft Windows. Това е липсата на развита софтуерна екосистема, която досега спъва развитието на платформата Windows on Arm, но ръководството на последната е уверено, че през следващите години ситуацията ще се промени.

Главният изпълнителен директор на Arm, Рене Хаас, сподели съответните прогнози на тримесечната отчетна конференция, както отбелязва Tom’s Hardware, позовавайки се на стенограмата от събитието. „За да расте компютърната индустрия, особено в сегмента на Windows on Arm, трябва да има диверсификация на доставчиците, които могат да предложат различни модели процесори в отделите ценови сегменти, които предоставят различно изживяване на крайните потребители“ — обясни ръководителят на Arm.

Той също така добави, че информацията, която получава, предполага, че през следващите 12 до 36 месеца ще има множество доставчици, обслужващи този пазарен сегмент. Това ще позволи на екосистемата на Arm да увеличи значително своя пазарен дял, благодарение на „фантастичната производителност, отличния живот на батерията и факта, че можете да създадете високопроизводителна система без вентилатори.“ Веднага след като броят на доставчиците на съответните процесори се увеличи, пазарът на базираните на архитектурата Arm системи в потребителския сектор ще започне активно да се развива, според ръководителя на компанията.

source

Сподели: