април 26, 2024

Qualcomm отправя сериозно предизвикателство към Intel и Apple с новите процесори Snapdragon X Plus за Windows компютри

Акцентът е поставен върху енергийната ефективност, но и производителността е чудесна.

Qualcomm официално представи своите едночипови системи Snapdragon X за лаптопи с Windows.

Вчерашното изтичане на информация се оказа вярно Компанията анонсира пет модела SoC, четири от които са част от серията X Elite, а един – от серията X Plus. Дали сериите ще бъдат разширени, не е известно, но наскоро се появиха данни, че във всяка от тях ще има по четири SoC.

Нека започнем с новия принцип на даване на имената на чиповете, който Qualcomm ще използва в този сегмент.

Както може да се види, имената са се оказали доста тромави. А последните числа всъщност изобщо не са необходими, тъй като са запазени за бъдещи SoC.

Параметрите и на четирите платформи всъщност са доста сходни и не би трябвало да има някаква огромна разлика в производителността. Всички модели X Elite разполагат с 12-ядрени процесори. Докато X Plus има 10 ядра. Всички те са от новото поколение ядра Oryon, създадени въз основа на разработките на компанията Nuvia, която Qualcomm купи в близкото минало.

Всички SoC имат 42 MB кеш памет и NPU с производителност от 45 TOPS. За сравнение, Core Ultra има 11 TOPS, а Ryzen 8040 – 16 TOPS. Освен това всички нови платформи поддържат оперативната памет LPDDR5X-8448.

Подробностите за графичното ядро Adreno са малко. Но се знае, че производителността му варира от 3,8 до 4,6 TFLOPS в зависимост от SoC.

Платформите се произвеждат чрез 4nm технологичен процес. Те поддържат PCIe 4.0 и UFS 4.0 памет, 120Hz 4K екрани, DisplayPort 1.4. Поддържат се и 4K декодиране при 60 кадъра в секунда и 4K кодиране при 120 кадъра в секунда, камери до 64MP, Wi-Fi 7, Bluetooth 5.4, USB4. В чипа е интегриран и 5G модема Snapdragon X65.

Qualcomm сподели и някои бенчмаркове. По-конкретно, в Geekbench 6 в еднонишковия режим Snapdragon X Elite (очевидно върховата версия X1E-84-100) постига 3227 точки. Това е наравно с Core i9-13980HX и по-високо от Ryzen 9 7940HS и Apple M2 Max. Тоест еднонишковата производителност е наистина много, много прилична, особено ако вземем предвид далеч не рекордно високите честоти. Вярно е, че в повечето случаи многонишковата производителност е по-важна, но в това отношение Qualcomm не предоставя данни. Все пак все още трябва да изчакаме резултатите в реалните приложения, тъй като става дума за Arm архитектурата.

Но именно тази архитектура дава възможност на новите SoC на Qualcomm да бъдат изключително енергийно ефективни. Самата компания заяви, че ще разбие на пух и прах своите конкуренти.

Ресурсът AnandTech публикува резултатите от бенчмарка за преносимите компютри на Qualcomm, базирани на Snapdragon X Elite X1E-80-100 и Snapdragon X Plus X1P-65-100.

Резултатите са много добри, въпреки че в многонишковия режим в същия Cinebench 2024 новите платформи на Qualcomm са далеч от върховите x86-битови процесори. Но трябва да се има предвид много ниската консумация на енергия. Трябва обаче да вземем предвид и цената, а в това отношение липсва каквато и да било информация.

Qualcomm обещава лаптопи с новите SoC в средата на тази година. Да напомним, че тези компютри ще се доставят с Windows 11 с актуализацията 24H2, която всички останали потребители ще получат по-късно.

Предизвикателството на Qualcomm

Qualcomm заяви, че Snapdragon X Elite и X Plus превъзхождат конкуренцията с 28%.

В стремежа си да засили позициите си на разрастващия се пазар на компютри с изкуствен интелект Qualcomm представи новия високопроизводителен чип Snapdragon X Plus, базиран на Arm архитектурата. Този чип е предназначен за използване в лаптопи с операционната система Windows. Този ход следва малко след обявяването на още по-мощния процесор Snapdragon X Elite, който беше представен през октомври миналата година.

Новите чипове, които ще бъдат пуснати в продажба в средата на 2024 г., са предназначени да се конкурират с най-новата гама Core Ultra на Intel и чиповете M3 на Apple.

Snapdragon X Elite разполага с 12 процесорни ядра от типа Oryon. Налични са графичен ускорител Adreno и процесор за работа с невронни мрежи Hexagon. Snapdragon X Plus включва 10-ядрен процесор, интегриран графичен ускорител и подобен на X Elite блок за обработка на невронни мрежи Hexagon. Чиповете могат да адресират до 64 GB RAM.

Qualcomm позиционира и двете серии чипове като решения за мощни AI приложения, като твърди, че разполага с най-бързите процесори за невронни мрежи за преносими компютри. Те наистина могят да подобрят цялостната производителност за локалните генеративни AI приложения.

Обикновено генеративните приложения за изкуствен интелект работят в големи сървъри в центровете за данни, към които потребителите се свързват чрез интернет. Предимството на локалните AI приложения обаче е, че те могат да функционират без интернет и данните на потребителя остават единствено в устройството.

Въпреки липсата на широка гама от привлекателни AI приложения, индустрията залага изключително много на тази концепцията. Очакванията са тя силно да стимулира продажбите през 2024 г. Компаниите Intel, AMD и Nvidia също популяризират някои от своите високопроизводителни лаптопи като компютри с локален изкуствен интелект.

В допълнение към възможностите за AI Qualcomm твърди, че базираните на Arm X Elite и X Plus чипове предлагат по-добра производителност на ват от Core Ultra 7 155H на Intel и Ryzen 9 7940HS на AMD. Освен това X Elite и X Plus консумират по-малко енергия в сравнение с конкурентните чипове.

Qualcomm също така сравнява новите процесори с Arm чиповете M3 на Apple, като твърди, че нейните процесорите са съответно с 28% и 10% по-бързи. Все пак трябва да се отбележи, че тези данни се основават на сравнителни тестове. Реалната производителност може да варира.

Представянето на новия чип Snapdragon X Plus е поредната стъпка на Qualcomm в настъплението й на пазара на персонални компютри с Windows. Макар че компанията вече предлага процесори, базирани на Arm архитектурата, за Windows системи, досега все още не е успяла да спечели значително предимство. Един от основните проблеми е необходимостта от адаптиране на повечето приложения, създадени за традиционните x86 процесори, за да работят на Arm-съвместими платформи.

Ситуацията обаче постепенно се променя – все повече разработчици оптимизират софтуерните си решения за Arm чиповете. Това прави лаптопите, базирани на процесорите на Qualcomm, по-привлекателни както за крайните потребители, така и за корпоративния сектор. Излизането на високопроизводителния Snapdragon X Plus на пазара има за цел да ускори този преход. Както и да засили позициите на Qualcomm в сегмента на Arm-съвместимите компютри, работещи под управлението на ОС Windows.

source

Сподели: