October 25, 2023

Qualcomm представи Snapdragon 8 Gen 3 – 30% по-бързо CPU, 25% по-бързо GPU и много функции с ИИ

Qualcomm официално представи флагманския мобилен процесор Snapdragon 8 Gen 3. Той е произведен по 4-нанометров (nm) технологичен процес и е предназначен за флагмански смартфони.

Snapdragon 8 Gen 3 разполага с едно Kryo Prime ядро, базирано на Cortex-X4, с честота 3,3 GHz, пет производителни Cortex-A720 ядра (три с честота 3,2 GHz, две с честота 3,0 GHz), както и две енергийно ефективни Cortex-A520 ядра с честота 2,3 GHz.

Производителят твърди, че актуализираното графично ядро Adreno в процесора осигурява производителност и енергийна ефективност, които са с 25% по-добри от тези на предшественика му, а ефективността на трасирането на лъчи е с 40% по-добрo.

Qualcomm твърди, че Snapdragon 8 Gen 3 поддържа гейм енджина Unreal Engine 5 и глобално осветление Lumen, трасиране на лъчи в реално време, както и технологията за мащабиране на изображения Snapdragon Game Super Resolution, която позволява мащабиране до 8K резолюция. Освен това чипът има възможности за кодиране и декодиране на AV1.

Snapdragon 8 Gen 3 ще се използва в смартфони с разделителна способност на екрана до QHD+ и 144Hz честота на опресняване, поддържа връзка с външен екран с разделителна способност до 8K и 30Hz честота на опресняване или до 1080p и 240Hz честота на опресняване. Новият чип също така ще поддържа панели с 10-битова дълбочина на цветовете, динамична честота на опресняване (VRR) от 1 до 240Hz, поддръжка на HDR10, HDR10+, HDR vivid и Dolby Vision.

Qualcomm обърна специално внимание на разширяването на възможностите с изкуствен интелект в новата мобилна платформа. В Snapdragon 8 Gen 3 се използва новият Hexagon NPU (Neural Processing Unit), който осигурява 98% подобрение на производителността и 40% подобрение на енергийната ефективност при задачи, свързани с работата на алгоритми с ИИ в сравнение с предшественика си. Новият NPU поддържа ИИ езикови модели с до 10 милиарда параметъра, включително популярните големи езикови модели (LLM) и модели на машинно зрение (LVM), както и автоматично разпознаване на реч (ASR), базирано на трансформаторни невронни мрежи.

За Snapdragon 8 Gen 3 се твърди, че е наличен и тройният 18-битов когнитивен специализиран ISP на Qualcomm Spectra с поддръжка на различни функции за редактиране и подобряване на видео и изображения с изкуствен интелект. Те включват: Video Object Eraser на Arcsoft за премахване на хора и предмети от видео, Zoom Anyplace на Samsung за заснемане на изображения на движещи се обекти с 4-кратно увеличение, без да се жертва качеството, HDR Photo на Dolby, подобрени боке ефекти, Vlogger’s View за едновременен видеозапис от предната и задната камера на устройството и други. Поддържат се конфигурации от до три 36 MP камери или 36+64 MP камери, както и единична камера с резолюция до 200 MP.

Чипът получава и интегриран Snapdragon X75 5G модем с Qualcomm FastConnect 7800 с поддръжка на Wi-Fi 7 (5,8 Gbps), Bluetooth 5.4 и Bluetooth LE Audio.

Qualcomm отбелязва, че устройствата, базирани на Snapdragon 8 Gen 3 се планира да бъдат пуснати от ASUS, Honor, iQOO, MEIZU, NIO, Nubia, OnePlus, OPPO, realme, Redmi, RedMagic, Sony, vivo, Xiaomi и ZTE. Първите нови продукти, базирани на новата платформа ще бъдат обявени през следващите седмици.


source

Сподели: