май 17, 2024

Raspberry Pi представи M.2 Hat+, удобна платка за свързване на NVMe дискове

В блога на Raspberry Pi се вижда появата на платката M.2 Hat+, която бе обявена още през 2023 г. Устройството вече е достъпно за закупуване от официалния магазин на компанията и от нейните партньори. Платката позволява да се свързват NVMe дискове към Raspberry Pi 5.

Едноплатковият компютър Raspberry Pi 5 има PCIe конектор за първи път в цялата фамилия от тези компактни устройства. Той е разположен на мястото, където в предишните версии имаше порт за свързване на кабела за външен дисплей. Заедно с излизането на Raspberry Pi 5 компанията показа прототип на платка за свързване на NVMe дискове и други модули по PCIe протокол. Тази платка вече може да бъде закупена за 12 долара. Устройството се продава само в официалните магазини на компанията и от доверени партньори.

Отбелязва се, че платката осигурява скорости на трансфер на данни до 500 MB/s и поддържа дискове с форм-фактори 2230 и 2242. Пакетът включва самата платка M.2 Hat+, накрайник и стойка. Устройството е проектирано по такъв начин, че оригиналният охладител да може да се свързва без проблеми.

Заедно с това компанията е публикувала подробна документация за работа с устройството и схеми. В блога е отбелязано, че те могат да се използват за създаване на собствени решения. Така например британската компания Pimoroni по-рано пусна своя платка за свързване на NVMe дискове към Raspberry Pi 5. Тя струва 13,5 паунда, а за 57 паунда можете да си купите комплект с 500GB SSD.

source

Сподели: