November 2, 2023

RISC-V архитектура за Android

Android постепенно навлиза в ерата на архитектурата RISC-V – бъдещият конкурент на Arm, която понастоящем се използва от почти всички мобилни устройства. Google иска да осигури на тази процесорна архитектура поддръжка от „първо ниво“ в Android, като постави RISC-V наравно с Arm.

Първият масов RISC-V чип за Android се създава от Qualcomm. А сега Google обяви излизането на инструментите за разработчици в своя блог, озаглавен „Android и RISC-V: Какво трябва да знаете, за да сте готови„.

Адаптирането на Android и приложенията към новата архитектура се нуждае от невероятна работа от страна на Google и разработчиците, а тези инструменти трябва да положат основите, съобщава изданието ArsTechnica.

На първо място Google вече пусна емулатора на виртуално устройство Cuttlefish, включително и файла за изтегляне. Това не е официален „емулатор на Android“, предназначен за разработчиците на приложения, а хардуерен емулатор на Android за разработка, предназначен за долната половина на технологичния стек – ядрото, фреймуърците и хардуерните елементи.

Cuttlefish дава възможност на Google и на другите Android разработчици да работят върху RISC-V Android билд. От Google твърдят, че системата вече е готова и може да бъде изтеглена и емулирана от RISC-V устройства, но времето за оптимизация все още не е дошло.


source

Сподели: