September 29, 2023

Samsung не знае как чиповете ѝ са се озовали в смартфоните на Huawei

Samsung Electronics заяви, че не е търгувала с Huawei, откакто през 2020 г. бяха наложени санкции от САЩ след доклад, че някои от нейните чипове се използват в новите смартфони, продавани от китайския технологичен гигант.

„Samsung спазва правилата за износ, определени от правителството на САЩ, и няма бизнес отношения с Huawei, предвидени в ограниченията“, заяви представител на Samsung Electronics.

Въпреки това Huawei някак си успя да използва чипове памет, произведени от Samsung, Kioxia и дори Micron, както и на SK hynix, въпреки американските санкции срещу китайската технологична компания наложени през 2020 г.

Флагманските чипове NAND с капацитет 512 GB на SK Hynix, открити при разглобяването на най-новия смартфон Mate 60 Pro на Huawei, повдигнаха редица въпроси относно ефективността на санкциите за чиповете памет. През последните три години Huawei използва DRAM чипове на Samsung, както и NAND Flash чипове на Micron и Kioxia в своите смартфони и таблети.

Това означава, че Huawei или е натрупала достатъчно запаси, за да издържи през годините, или е намерила скрит канал, по който да продължи да доставя полупроводникови компоненти, произведени в чужбина.

По-рано този месец SK hynix заяви, че е спряла да доставя свои продукти на Huawei още през 2020 г., след като правителството на САЩ, позовавайки се на опасения за сигурността, забрани на компаниите да доставят на Huawei чипове, произведени с американско оборудване и използващи американски технологии без необходимото разрешение.


source

Сподели: