юли 15, 2023

Samsung потвърди разработката на LEDoS-дисплеи за следващото поколение AR-очила

Samsung потвърди разработването на LEDoS-дисплеи (светодиоди върху силиконова подложка) за новите устройства с добавена реалност. Тези панели вероятно ще се използват в следващото поколение AR-очила от различни производители. Samsung очаква LEDoS да има всички предимства на OLEDoS без недостатъците на най-новите технологии.

За разлика от OLEDoS, дисплеите, които представляват органични светодиоди върху силикон, технологията LEDoS се основава на поставянето на мънички Micro-LED светодиоди върху силиконови подложки.

По-рано на събитието Deep Tech Forum 2023 тази седмица Samsung обясни, че OLEDoS панелите имат значителни ограничения в яркостта и жизнения цикъл. Подразделението Samsung Display възнамерява да създаде LEDoS-панели, за да се отърве от недостатъците, присъщи на OLEDoS.

През март Samsung и институтът KAIST обявиха пробив в технологията на Micro-LED-дисплеите, която ще позволи на Samsung да създаде компактни LED-панели с висока разделителна способност. Това е необходимо за AR-очилата и другите носими устройства. Изследователите на KAIST казаха, че промяната в структурата на Micro-LED е попречила на дисплеите да загубят първоначалните си свойства с течение на времето и е намалила генерирането на топлина с приблизително 40%, в сравнение с днешните нива.

Както знаете, миналия месец Apple представи очилата Vision Pro, използвайки OLEDoS, но доставчикът на дисплеите не беше Samsung или LG, а Sony. Същевременно се говори, че производственият капацитет на Sony може да осигурява по-малко от милион дисплеи годишно. Apple, свикнал да продава своите устройства в милиони, вече търси допълнителни доставчици и Samsung и LG може да станат новите партньори за бъдещия наследник на Vision Pro, с което разработките на Samsung ще бъдат полезни.

Преди това имаше слухове, че новите LEDoS технологии на Samsung ще осигурят плътност на пикселите от 5-7 хиляди на инч. За сравнение, първите очила на Apple осигуряват само 3,4k пиксела на инч. От Samsung обаче казват, че PPD стойността е по-важна — това е броят пиксели на градус видимост.

Успоредно с тези подобрения, Samsung разработва и свои собствени очила, чиято премиера според някои съобщения трябваше да бъде отложена за преработка поради появата на Apple Vision Pro, който вероятно превъзхожда модела на Samsung в много отношения.


source

Сподели: