October 8, 2023

Samsung представи флагманския процесор Exynos 2400 с графика AMD RDNA3, сателитна връзка и AI

На събитието System LSI Tech Day 2023 официално беше представен флагманският процесор Exynos 2400 — той заменя платформата Exynos 2200, която беше анонсирана през 2022 г. и дебютира в линията Galaxy S22.

CPU клъстерът Samsung Exynos 2400 е със 70% по-бърз от своя предшественик, а графичната подсистема Xclipse 940 вече е базирана на AMD RDNA3 архитектурата, която предлага подобрена производителност при игрите и поддръжка на трасировка на лъчите. Samsung демонстрира своите графични възможности на презентация: трасирането на лъчите осигурява по-реалистично общо осветление, рисуване на отражения и сенки.

Следвайки съвременните тенденции, производителят е оборудвал новия чип с изпълнение на алгоритми с изкуствен интелект — те се обработват 14,7 пъти по-бързо, отколкото при Exynos 2200. „Генеративният AI бързо се превърна в най-значимия тренд на годината, изискващ повече мощни фундаментални технологии за обработка на данните и внедряване на AI в живота. Ние проправяме пътя за нова ера на проактивен AI, като реализираме потенциала на платформата Samsung System LSI Humanoid, която съчетава нашите възможности в широка гама от логически полупроводници, изчислителни единици и комуникационни решения до сензори, които имитират петте основни човешки сетива“ — казва ръководителят на System LSI Business в Samsung Electronics Ен Ин Пак (Yong-In Park).

5G-модемът, използван в Samsung Exynos 2400, е съвместим с технологията NB-IoT NTN (Narrowband Internet of Things Non-Terrestrial Networks), която ще осигури двупосочна сателитна комуникация на смартфоните. Samsung говори за тези възможности заедно с доставчика Skylo Technologies: смартфонът Galaxy S24 вероятно ще поддържа изпращане на спешни съобщения чрез сателити при липса на наземни мрежи.

Друга иновация е технологията Zoom Anyplace, която ще подобри работата на 200-мегапикселовите фото-модули на Samsung. Според производителя, тази технология ще помогне за създаването на снимки на движещи се обекти с 4-кратно увеличение, без нарушаване на качеството на изображението. Компанията говори за базирана на изкуствен интелект технология за улавяне и проследяване на обекти при запис на видео — това ще помогне за подобряване на всички детайли.

На Samsung System LSI Tech Day 2023 бяха представени и 10-ядреният процесор Exynos Auto V920, ориентиран към автомобилите. Той е с усъвършенствани възможности за многозадачност; ISOCELL Auto 1H1 фотосензор за системите за автопилот; нов чип за управление на безжичното зареждане, чип за управление на QD-OLED DDIC дисплея; чипът за широкополюсна връзка Exynos Connect U100 UWB; съббранда от сензори ISOCELL Vision; и новия процесор Smart Health.


source

Сподели: