юли 19, 2023

Samsung пусна първия в света GDDR7 чип: 32 GT/s за видеокарти от следващо поколение

Samsung съобщи за завършването на първия в света чип за оперативна памет GDDR7 с широчина на честотната лента 32GT/s, схема за предаване на импулсно-амплитудно модулиран сигнал PAM3 и 20% намаление на консумацията на енергия в сравнение с GDDR6.

Първият 16 GB GDDR7 чип на Samsung предлага 32GT/s широчина на честотната лента и 128GB/s скорост на трансфер на данни – GDDR6X предлага съответно 22,4GT/s и 89,6GB/s. С тези параметри и 384-битова ширина на шината може да се постигне пропускателна способност на паметта на видеокартата от 1,536 ТB/s, което е голяма стъпка нагоре спрямо 1,008 ТB/s на настоящия флагман на NVIDIA – GeForce RTX 4090 с памет GDDR6X.

За постигането на толкова високи скорости е помогнала схемата PAM3 – импулсна амплитудна модулация с три нива на сигнала (-1, 0 и +1). Този механизъм позволява да се прехвърлят 3 бита данни за 2 цикъла, което е по-ефективно от 2-степенния NRZ в GDDR6. Въпреки това сигналите PAM3 се генерират и декодират по-трудно от NRZ сигналите, което води до по-висока консумация на енергия. Те също така са по-податливи на смущения. Въпреки това PAM3 има повече предимства, поради което тази схема се използва в GDDR7.

В допълнение към по-високата производителност, според Samsung GDDR7 чипът консумира 20% по-малко енергия. За съжаление това не се отнася за контролерите – задачата за кодиране/декодиране на PAM3 изисква повече енергия. Samsung също така споменава, че е използвала епоксидна смес със 70% по-висока термична устойчивост, което е знак, че модулите с GDDR7 памет се загряват повече от GDDR6, особено при високи тактови честоти. Производителят обаче обеща вариант на GDDR7 с по-ниско работно напрежение за преносими компютри, но компанията не уточни производителността на компонентите в тази версия. Samsung също така не каза нищо за сроковете на пускане на новото поколение памет на пазара, а като се има предвид пускането на новите архитектури на AMD и NVIDIA на всеки 2 години, можем да предположим, че следващото поколение чипове ще дебютира с графични процесори през 2024 година.

Корейският производител добави, че предимствата на GDDR7 ще бъдат най-ясно изразени в системите с изкуствен интелект, високопроизводителните изчисления и автомобилната електроника. Логично е да се предположи, че GDDR7 чиповете ще се появят в тези сфери по-рано, отколкото в потребителската графика.


source

Сподели: