юли 31, 2023

Samsung ще започне масовото производство на 3 nm чипове, тъй като загубите от DRAM и NAND нарастват

Тази седмица Samsung публикува своя финансов отчет за второто тримесечие за тримесечния период, приключващ на 30 юни 2023 г. Приходите са намалели с шест процента на тримесечна база – най-вече поради спада в доставките на смартфони – и компанията отчита огромна оперативна загуба от 3,4 милиарда долара, но Samsung взема мерки.

На осма страница от финансовия отчет, където са описани резултатите и перспективите, Samsung заявява, че масовото производство на третия ѝ продукт GAA (gate-all-around) върви гладко, след като компанията е оптимизирала своя 3nm процес. Samsung добавя, че разработва подобрен 3 nm технологичен процес въз основа на опита си в масовото производство на GAA транзистори.

Аналитиците на компанията за пазарни проучвания Counterpoint Research заявиха в началото на този месец, че през последното тримесечие индустрията на смартфоните е отбелязала осмото си поредно тримесечие със спад на годишна база. Производителите на чипове с памет също са изправени пред трудности в последно време.

Наскоро изданието TrendForce заяви, че очаква цените на твърдотелните дискове да спаднат с още 13% през третото тримесечие. Цените на DRAM паметта за персонални компютри обаче изглежда са достигнали дъното. Може би е най-подходящият момент да си вземете RAM памет почти на безценица.

AnandTech отбелязва, че Samsung използва своята SF3E платформа (по-рано известна като 3GAE, 3nm gate-all-around early), за да произвежда чипове за специализирани майнери на криптовалути за няколко компании, включително MicroBot и PanSemi. Доколкото е известно, трети клиент за добив на криптовалути също използва новия технологичен процес на Samsung, но корейският технологичен гигант не споменава имена.

Производството на чипове за криптоминьорите е отличен начин за Samsung да тества новите производствени процеси в комерсиални области


source

Сподели: