юли 5, 2023

Samsung Display подаде на съд китайския BOE за нарушаване на патенти в сферата на OLED-дисплеите

Южнокорейският Samsung Display заведе дело срещу китайския конкурент BOE Technology, обвинявайки съперника си в нарушаване на пет патента, свързани с дисплеи за мобилни устройства, включително и екрани за смартфоните Apple iPhone 12.

Подразделението на Samsung Electronics поиска от американския съд да принуди BOE да плати обезщетение за нарушение на патент, свързан с OLED-дисплеите, които са произведени от BOE. Samsung също иска разпореждане срещу импорта и продажбата на съответстващите дисплеи. Искът е заведен в съд в Източен Тексас — според Reuters именно това съдебно учреждение се слави с бързите си изслушвания и решения.

Apple използва OLED-дисплеи в редица модели Apple Watch и iPhone, включително и най-новия iPhone 14. Компанията казва, че OLED осигурява високо качество и дисплеите като цяло са по-тънки от обичайните LCD. OLED пазарът традиционно е доминиран от Samsung Display, но BOE миналата година вече измести LG Display от второто място и сега е близо до лидера, според експертите на Omdia.

Миналия декември Samsung Display подаде жалба до Комисията за международна търговия на САЩ, обвинявайки много компании, продаващи неоригинални OLED-дисплеи за смартфони, в нарушаване на патенти. Това доведе до разследване, образувано от комисията. През януари миналата година, в отговор на въпрос на репортер за нарастващата конкуренция на OLED-пазара, говорител на Samsung Display каза, че компанията активно търси обезщетение за нарушаване на нейните права върху интелектуалната собственост.

Южна Корея все още е ключов производствен център за високотехнологични стоки: от чипове и дисплеи до автомобили, но местните компании все повече се сблъскват с конкуренция от страна на китайския бизнес.

Миналия месец бивш изпълнителен директор на Samsung Electronics беше обвинен за предполагаема кражба на технология за строителство на копие на фабрика на Samsung в Китай и подкопаване на националната икономическа безопасност. Известно е, че чрез свой съветник и приятел той вече е дал на журналисти писмо, в което отрича вината си.


source

Сподели: