юли 30, 2023

Seagate пристъпи към доставките на твърди дискове, използващи технологията за запис HAMR

На тримесечното събитие относно отчитането на компанията, Seagate Technology обяви, че започва да получава приходи от доставките на системи за съхранение Corvault, използващи дискове с технология за магнитен запис подгряване (HAMR). Следващата година компанията възнамерява да разшири доставките на такива дискове в големи количества, отделно от готовите системи за съхранение.

Съответното признание, според ресурса Tom’s Hardware, е направено от финансовия директор на компанията Джанлука Романо (Gianluca Romano). Системите Corvault HAMR се очаква да бъдат широко достъпни до края на текущата календарна година. Клиентите на компанията в облачния сегмент също продължават да получават образци на HAMR дисковете, по-големи от 30 TB. Масовите доставки на такива твърди дискове ще започнат в началото на 2024 г. По пътя се планира да се установят доставките и на HAMR дискове в корпоративния сървърен сегмент и в направлението системи за съхранение и обработка на видео-данни, като във втория случай става дума за по-малък обем на дисковете.

Ако клиентите на Seagate по някаква причина не желаят да преминат към HAMR-решенията, но искат да получат по-капацитивни дискове, тогава скоро ще им бъде предложено ново поколение дискове, използващи перпендикулярен магнитен запис (PMR) и “плочков“ магнитен запис ( SMR). Капацитетът на тези модели трябва да надхвърли 24 TB, съгласно направените тази седмица изявления от страна на ръководството на Seagate. В семейството устройства с PMR-технологията за запис, това ще бъде последното поколение твърди дискове. Същевременно, към вече изброените технологии, той може да използва и метода за 2D-магнитен запис (TDMR).


source

Сподели: