юли 15, 2023

Seagate ще трябва да отговаря пред съда пред инвеститорите за това, че въпреки санкциите е доставила хард дискове на Huawei

През месец април тази година Министерството на търговията на САЩ принуди Seagate Technology да плати глоба в размер на 300 млн. долара за съзнателно доставяне на хард дискове на санкционираната китайска компания Huawei Technologies за периода между август 2020 г. и септември 2021 г. Това бе най-голямата глоба за подобен род случаи в историята. Сега компанията е изправена пред допълнителни съдебни разходи, тъй като инвеститорите се опитват да възстановят щетите.

Според прессъобщение, публикувано от името на Holzer & Holzer, адвокатската кантора, упълномощена да представлява инвеститорите в юрисдикциите на САЩ, колективният иск, който тя подава, ще позволи на всички присъединили се акционери да претендират за обезщетение за вреди, които купувачите на акции на Seagate може да са претърпели в резултат на тяхното придобиване между 15-ти септември 2020 г. и 25-ти октомври 2022 г. Да напомним, че на последната дата се появиха първите съобщения в медиите за това, че Seagate е продължила да доставя твърди дискове за нуждите на Huawei, заобикаляйки ограниченията за износ на САЩ.

По-специално ищците обвиняват Seagate в укриване на информация, важна за репутацията и бизнеса на компанията. На първо място, тя не е оповестила факта, че е доставяла хард дискове на Huawei след влизането в сила на ограниченията за износ. Второ, компанията не е оповестила използването на технологии с произход от САЩ, които са били защитени от законодателството на САЩ, при производството на твърдите дискове, доставяни на Huawei. Трето и последно, ищците са обезпокоени от самия прецедент, че на Seagate е наложена многомилионна глоба.


source

Сподели: