октомври 30, 2023

Snapdragon 8 Gen 3 срещу A17 Pro в Geekbench – кой е победител?

Бенчмарк тестовете като Geekbench, AnTuTu и 3DMark са решаваща цел в света на смартфоните. Те предоставят на производителите и любителите на смартфони обективна оценка на производителността на дадено устройство. Тези тестове помагат да се оценят неосезаеми аспекти, които са трудни за измерване. Въпреки, че някои могат да спорят за значението на резултатите от бенчмарковете, те безспорно играят важна роля при оценяването и сравняването на производителността на смартфоните.

Когато става въпрос за сравнителни тестове, през следващите месеци на сцената излизат два значими процесора от типа „система върху чип“ (SoC). и това са новият 4-нанометров (nm) Snapdragon 8 Gen 3 на Qualcomm и 3 nm A17 Pro Apple. Тези два флагмански процесора наскоро се изправиха един срещу друг в Geekbench. Snapdragon 8 Gen 3 ще бъде основната движеща сила зад повечето флагмански смартфони с Android през следващата година. Това включва и Galaxy S24 Ultra, чието официално представяне е съвсем близо. От друга страна, Apple A17 Pro в момента е единственият използван 3 nm чип в смартфон. Той захранва флагманските смартфони iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max на Apple.

Ето ги и резултатите от бенчмарк тестовете на Snapdragon 8 Gen 3 и A17 Pro

В този бенчмарк тест Snapdragon 8 Gen 3 изпреварва Apple A17 Pro в теста на всички ядра. Той постигна резултат от 7494 точки в сравнение със 7288 точки на A17 Pro. Въпреки това A17 Pro се представи по-добре в теста на едно ядро, като постигна 2846 точки в сравнение с 2207 точки за Snapdragon 8 Gen 3. Струва си да се отбележи, че Snapdragon 8 Gen 3 е тестван на Xiaomi 14 с 16 GB RAM, който бе представен едва вчера. От друга страна, iPhone 15 Pro Max е устройството, което е даде резултатите за A17 Pro. Тези резултати дават известна представа за възможностите за производителност на тези два процесора.

Конфигурации на ядрата на Snapdragon 8 Gen 3 и A17 Pro

Високата производителност на Snapdragon 8 Gen 3 може да се отдаде на добре балансираната му конфигурация на ядрата. Тя включва едно високопроизводително процесорно ядро, работещо на 3,30 GHz, три допълнителни производителни процесорни ядра, работещи на 3,15 GHz, още две производителни процесорни ядра с тактова честота 2,96 GHz и две ефективни процесорни ядра, работещи на 2,27 GHz.

За разлика от него A17 Pro разполага с общо 6 процесорни ядра (S8 G3 има с 2 повече), състоящи се от две високопроизводителни ядра и четири ефективни ядра. Производителните ядра работят с впечатляващата скорост от 3,78GHz, докато ефективните ядра работят на 2,11GHz. Тези различни конфигурации допринасят за различията в производителността, наблюдавани в сравнителните тестове.

Заключение

На теория може да е изненадващо, че Snapdragon 8 Gen 3 се представя по-добре от A17 Pro, като се има предвид, че TSMC произвежда A17 Pro по 3-нанометров технологичен процес – Snapdragon 8 Gen 3 се произвежда по 4 nm технологичен процес отново от TSMC. Обикновено по-малките транзистори при 3 nm процес (А17 Pro разполага с впечатляващите 19 милиарда транзистора) технически би трябвало да дадат повече мощност на A17 Pro. Това по принцип би го направило по-мощен и потенциално по-енергийно ефективен от своя съперник.

И все пак, когато става въпрос за резултати в Geekbench в играта влизат множество променливи, една от които е термичната ефективност на устройствата. Напълно вероятно е различните смартфони с Android, оборудвани със Snapdragon 8 Gen 3 да постигнат различни резултати, повлияни от фактори като това колко ефективно се справят с разсейването на топлината. Способността на дадено устройство да поддържа оптимална производителност при различни условия, включително управление на топлината може да окаже значително влияние върху резултатите от бенчмарковете.

Така, макар резултатите от бенчмарковете да предоставят ценна информация, те са само една част от пъзела при оценката на цялостната производителност и възможности на дадено устройство. В реални условия производителността може да се различава от тази, която видяхме в този тест.


source

Сподели: