юни 8, 2023

Snapdragon 8 Gen 3 ще е с 30% по-бърз от Snapdragon 8 Gen 2

Qualcomm представи Snapdragon 8 Gen 2 през ноември 2022 година. Според различни слухове, Qualcomm ще представи Snapdragon 8 Gen 3 на на 24 октомври на Snapdragon Summit, така че до появата на новия чипсет остават още месеци, но според многобройни доклади за разработването му, като повечето от тях идват от надеждни източници, има доста информация относно Snapdragon 8 Gen 3.

Един от основните акценти от тях е, че Qualcomm тества две различни версии на чипсета. Сред тях тази, която е изключително ефективна, ще попадне в смартфоните на пазара. Истинският въпрос обаче е колко високо ниво на производителност ще предложи Snapdragon 8 Gen 3?

Snapdragon 8 Gen 3 може да бъде истински наследник на 8 Gen 2

Qualcomm нямаше възможност да се възползва от авангардния 3-нанометров технологичен процес на TSMC. Вместо това гигантът може да използва N4P процеса за масовото производство на Snapdragon 8 Gen 3. В основата си процесът N4P предлага 11% увеличение на производителността в сравнение с N5 процеса и 6% увеличение в сравнение с обикновения N4 процес.

Същият процес е позволил на 8 Gen 3 да постигне значително увеличение на производителността. Твърди се, че чипсетът е увеличил производителността си с до 30% в сравнение с предшественика си, а 30% разлика в производителността на чип от последно поколение е доста голям процент.

Това подсказва, че 3-нанометров процес може да не е бил необходим за 8 Gen 3, а с такъв скок в производителността смартфоните с този чипсет ще бъдат изключително мощни.

Анализ на производителността на Snapdragon 8 Gen 3

GPU производителност

Според новия доклад, повечето подобрения ще се забележат при графичния процесор Adreno 750. Въз основа на производителността в OpenGL се съобщава, че Snapdragon 8 Gen 3 ще отбележи 30% подобрение. Това означава, че чипсетът от следващо поколение ще може да се справя безпроблемно с много взискателни игри.

За сравнение, Snapdragon 8 Gen 2 поддържа 60 FPS в теста OpenGL на GFXBenc, докато новият чипсет може да предложи около 78 FPS в същия тест при 1440p.

Многоядрена производителност

В доклада се споделя, че многоядрената производителност на 8 Gen 3 е нараснала с 20%. За сравнение, Snapdragon 8 Gen 2 получава 5137 в теста Geekbench 5. Това означава, че новият чипсет може да постигне около 6164 точки в същия тест, а това би означавало повишена изчислителна производителност.

Едноядрена производителност

Според последния доклад, Snapdragon 8 Gen 3 е с 13% по-висока производителност в теста на едно ядро. Докато Snapdragon 8 Gen 2 постига резултат 1867 в бенчмарка за Geekbench 5, това подсказва, че предстоящият чипсет ще отбележи около 2109 точки, което не е огромна разлика, но все пак е подобрение.

Предполагаеми спецификации на Snapdragon 8 Gen 3

Както споменахме по-рано, в момента има две различни версии на 8 Gen 3. Подробности за едната се появиха наскоро. Според нея, чипсетът ще разполага с конфигурация „1+5+2“ с 1 ядро Cortex X4, 5 ядра Cortex A720 и 2 ядра Cortex A520.

Тактовата честота на ядрото Cortex X4 е 3,2 GHz, ядрата A720 са на 3,0 GHz, а ядрата Cortex A520 са на 2,0 GHz. Имайте предвид, че Qualcomm все още не е обявила официално Snapdragon 8 Gen 3, така че приемайте всяка информация за него с известна доза съмнение.


source

Сподели: