октомври 12, 2023

Sony представи новият PlayStation 5, който може да се нарече и PS5 Slim

Sony съвсем неочаквано представи обновена версия на гейминг конзолата PlayStation 5, която е по-компактна и по-лека от първоначалната версия. Всъщност това е PS5 Slim, но самият производител не нарича така новата конзола, а предпочита да я обозначава като „нов PS5“. Цените на новата конзола няма да се различават от цените на сегашните версии на PS5.

Обемът на „новият“ PS5 е намален с повече от 30%, а теглото – с 18% и 24% в сравнение с предишните модели съответно PS5 и PS5 Digital Edition. Въпреки, че цялостната концепция на дизайна остава същата, страничните панели са разделени наполовина. Сега конзолата има 4 отделни панела, като горният е с гланцова повърхност, а долният остава матов.

Отделно от това си струва да се отбележи решението на Sony да добави възможността за надграждане на новата PS5 Digital Edition до обикновен PS5 с дисково устройство. Цялата работа се състои в това, че компанията ще пусне на пазара отделящо се Ultra HD Blu-ray дисково устройство за PS5, което ще се продава отделно на цена от 120 евро. Заедно с дисковото устройство потребителят ще получи и съответния страничен панел за конзолата, така че след ъпгрейда тя няма да се различава от обичайната PS5.

По отношение на спецификациите, новата версия на PlayStation 5 е почти идентична с предишната. Тя също използва процесор на AMD с 8 Zen 2 ядра (16 нишки, до 3,5 GHz) и графика RDNA 2 с 36 изпълнителни блока, както и 16 GB GDDR6 RAM памет, обща за процесора и видеокартата. Основната разлика по отношение на спецификациите е SSD дискът, увеличен до 1 TB. Първите версии на PS5 бяха оборудвани със SSD с капацитет 825 GB. Този ъпгрейд ще ви позволи да инсталирате още няколко игри на конзолата.

Новата версия на PS5 ще бъде пусната в продажба през ноември тази година в САЩ. През следващите месеци тя ще се разпространява в целия свят. След изчерпване на наличностите от текущите версии на PS5, новият PS5 ще бъде единственият наличен модел.

Препоръчителните цени на дребно за новият PS5 за Европа ще бъдат следните:

  • PS5 с Ultra HD Blu-ray устройство – 549,99 евро
  • PS5 Digital Edition – 449,99 евро

Новият PS5 ще се доставя със стойка за поставяне на конзолата в хоризонтално положение. Отделно ще се продава и нова вертикална стойка, съвместима със всички модели PS5 от 29,99 евро.


source

Сподели: