април 2, 2024

SSD повече няма да се нагряват? Китай разработи съвсем нов RISC-V контролер премахващ недостатъците на флаш дисковете

Китайските компании, работещи в областта на проектирането и производството на електроника, се развиват много активно. Една от тях е Yingren Technology, чийто екип успя да създаде нов контролер за съвременните флаш дискове. На пръв поглед това не е нищо важно, но не е така. Всъщност именно този компонент успява да отстрани проблема с прегряването на SSD. А това значително влошава живота на флаш диска.

Какво точно е разработила компанията?

Контролерът се базира на познатата на много хора архитектура RISC-V и се нарича YRS820. Предназначен за потребителски модели, компонентът позволява висока скорост на трансфер на данни без негативния страничен ефект от прегряване на самото устройство.

Някои SSD модели се нагряват много, което в най-добрия случай намалява общата производителност на устройството. В най-лошия случай флаш дискът просто се поврежда, което води до загуба на всички потребителски данни. Да напомним, че SSD дисковете се „сриват“ внезапно, за разлика от HDD дисковете, които обикновено се повреждат постепенно.

Някои компании предлагат решения за елиминиране на прегряването. Например те разработват специални радиатори и дори системи за водно охлаждане. Последните се разработват за най-скъпите SSD дискове. Контролерът, за който стана дума по-горе, дава възможност да се отървем от необходимостта да инсталираме допълнителни аксесоари. Освен това той е базиран на отворени технологии, така че няма да се налага да се заплащат лицензионни такси. Съответно се намалява и цената на продукта – поне така се надяваме.

Производителят съобщава, че новият контролер е опростена версия на модела YRS900, който се инсталира на корпоративните SSD дискове. Компонентът дава възможност да се осигури високоскоростен обмен на данни - при четене на ниво до 14 GB/s (гигабайта в секунда) и при запис до 12 GB/s.

Това е възможно благодарение на четириканалния PCIe 5.0 интерфейс и осемте канала NAND флаш памет. Контролерът поддържа NVMe 2.0 стандарта, а интерфейсът PCI-E има скорост на трансфер 2667 MT/s (милиони трансфери на данни в секунда). Максималният капацитет за съхранение, който поддържа контролерът, е 8 TB. Няма минимален, но като цяло това не е от голямо значение.

Сред другите възможности на YRS820 се споменават интелигентните възможности и специалните оптимизации. Те служат за намаляване на латентността и подобряване на производителността при натоварвания, характерни за игрите и при приложенията с изкуствен интелект. Има и поддръжка на DirectStorage.

Производителят съобщава също, че компонентът е напълно съвместим с TLC и QLC стандартите за памет, т.е. с три и четири бита информация в една клетка. Високата скорост на обмен на данни е постигната чрез използването чипа памет X3-9070 TLC NAND с 232 слоя, разработен от китайската компания YMTC.

Струва си да се отбележи, че китайската компания обяви 232-слойната памет X3-9070 още през месец август 2022 година. В допълнение към паметта YMTC тогава разказа и за патентованата архитектура на паметта Xtacking 3.0. Тази архитектура предполага съставянето на NAND чип от два кристала: в единия от тях се разполага масивът от 3D NAND клетките памет, а в другия – схемите за захранване и управление.

Има ли аналози?

Да, но според производителя повечето подобни решения имат сериозни недостатъци. Най-близък по характеристики е контролерът Phison E26. Това е хибриден чип, който съчетава едно ядро AndesCore N25F с архитектура RISC-V с четири ядра ARM Cortex R5. Той осигурява скорости на четене и запис от 14,5 GB/s и 12,7 GB/s.

Общо взето, много добри показатели, но за да ги постигне, чипът се нуждае от пасивно или, при условие на непрекъсната работа в режим на висока производителност, от активно охлаждане. Ако това условие не е осигурено, контролерът започва да влиза в тротлинг. Тоест да намалява собствената си производителност, за да избегне прегряването.

Китайското решение е явно по-добро и има всички шансове да преобърне пазара на флаш дисковете.

source

Сподели: