October 6, 2023

STMicroelectronics ще построи завод за чипове в Италия на стойност 5 милиарда евро

Досега компании от други части на света, като Intel и TSMC са активни най-вече в изграждането на фабрики за полупроводници в Европа, които биха могли да се възползват от субсидии по силата на местния закон за чиповете, италианско-френската компания STMicroelectronics планира да изгради завод за производство на чипове от силициев карбид в Италия, като очаква да покрие до 40% от разходите с държавни субсидии.

Това съобщи френското издание L’Usine Nouvelle, позовавайки се на свои източници, въпреки че самата компания отказа да коментира подобни слухове. Очаква се съоръжението на стойност 5 милиарда евро да бъде разположено в Катания, Италия, на остров Сицилия. То ще бъде специализирано в производството на чипове от силициев карбид. Подобни чипове набират популярност във връзка с развитието на пазара на електромобили и алтернативни източници на енергия, тъй като са пригодени за работа при високи топлинни и електрически натоварвания.

STMicroelectronics има по 12 000 служители в Италия и Франция и ще поиска от италианските власти до 2 милиарда евро субсидии за този проект. Миналия месец влезе в сила европейският „Закон за чиповете„, който субсидира изграждането на предприятия за производство на полупроводници в Европейския съюз.

STMicroelectronics вече разполага със съоръжение в Катания за производство на компоненти от силициев карбид. Освен това STMicroelectronics вече изгражда съоръжение в Италия на стойност 730 милиона евро за производство на подложки за чипове от силициев карбид, като местните власти покриват до 40% от основните разходи. До 2024 година компанията очаква да задоволява до 40% от търсенето на тези подложки на място, тъй като продължава да зависи от базираната в САЩ Wolfspeed и немската SiChrystal за останалата част от доставките си.

STMicroelectronics беше една от първите компании, които започнаха да доставят компоненти от силициев карбид за пазара на електромобили, а сега контролира до 37% от този сегмент и снабдява с тях Tesla. На второ място е немската Infineon Technologies, но тя все още претендира за едва 19% от световния пазар.

Ръководството на STMicroelectronics очаква, че до края на тази година доставките на компоненти от силициев карбид ще позволят на компанията да спечели до 1,2 милиарда долара, което е осезаемо повече от миналогодишните 700 милиона долара, а още през 2025 година тази сума ще нарасне до 3 милиарда долара. Според анализатори капацитетът на пазара на електроника от силициев карбид до 2028 година ще нарасне до 9 милиарда долара при миналогодишни 2 милиарда долара. Около 3/4 от това търсене ще се генерира от сегмента на електромобилите.


source

Сподели: