November 2, 2023

Tensor G5 може да първият процесор изцяло създаден от Google

Google вече има трето поколение собствени чипсети Tensor, но проблемът е, че що се отнася до производителността и енергийната ефективност, Tensor G3 не може да се конкурира наравно с наскоро обявения Snapdragon 8 Gen 3 или дори с тригодишния процесор на Apple. Докато при първите две поколения за разработката отговаряше Samsung, при третото поколение с разработването на графичния процесор вече изцяло се занимава Google. Очаква се, че Tensor G5 ще бъде първият чипсет, създаден изцяло с усилията на интернет гиганта в областта на търсенето. Той ще се появи през 2025 г. за серията смартфони Pixel 10.

Първоначално се планираше Tensor G4 да бъде разработка само на Google, но според вътрешния експерт @OreXda този чипсет все пак може да бъде създаден от Samsung. Според тази информация Google ще разработи графичния процесор и сървърната част на новия чип. Tensor G5 най-вероятно ще се произвежда по 3nm процес на TSMC. Ако случаят е такъв, производството му ще струва по-скъпо, което означава, че Google може да повиши цената на Pixel 10. Но ако Samsung Foundry успее да докаже, че нейният 3nm процес може да се конкурира с TSMC, тогава Google ще продължи да работи с южнокорейския гигант.

Това лято бивш изпълнителен директор на Google заяви, че Tensor G4 ще бъде само частично модифициран от Google, докато Tensor G5 ще бъде изцяло разработен от компанията с помощта на усъвършенствана технология. Чиповете Tensor постепенно се усъвършенстват и като се има предвид фокусът на компанията върху изкуствения интелект, ще бъде интересно да видим какви нови функции ще получи Tensor G5 и как ще се представи в сравнение със своите конкуренти.


source

Сподели: