юли 20, 2023

TikTok не издържа стрес-теста за съответствие с новия закон за цифровите услуги на ЕС

В понеделник еврокомисарят по въпросите за вътрешния пазар Тиери Бретън (Thierry Breton) и неговите сътрудници проведоха така наречения „стрес тест“ в офисите на TikTok в Дъблин, който показа неподготвеността на платформата да се съобрази с изискванията на Европейския закон за цифровите услуги (DSA), който влиза в сила от 25 август.

Последните събития показаха влиянието и ефектите, които TikTok оказва върху живота на хората и демокрацията“ — каза Бретън. Повече от една четвърт от европейското население са потребители на TikTok, каза той и повечето от тях са тийнейджъри. „Ако системите му се повредят, мащабът на последствията може да бъде значителен“ — добави чиновникът.

Популярната услуга за кратки видеоклипове, собственост на китайската компания ByteDance, е сред интернет-платформите, принудени да спазват новите правила за модерация, застрашени от глоби за милиарди долари или забрани от ЕС. Извършените тестове обхващат области като защита на децата, системата за препоръчване и модериране на съдържанието, достъпът до данните и прозрачността на дейностите. Бретън приветства съгласието на TikTok да се подложи доброволно на тестовете, както и ресурсите, отделени от платформата за тази цел.

Европейският комисар заключи, че в момента е „дошло времето да се ускори пълното съблюдаване на изискванията. В края на август ще оценим дали е имало реална, осезаема промяна в основите.“


source

Сподели: