май 3, 2024

TikTok следва стъпките на Fortnite, рискувайки да бъде изхвърлен от App Store

Изключително популярният видео-хостинг TikTok е застрашен от премахване от App Store по причина, позната ни от конфликта между Apple и Epic Games. В случай, че някой е забравил, през 2020 г. Fortnite тихомълком добави възможността за заобикаляне на таксите в App Store, което вбеси Apple и доведе до премахването на играта от фирмения магазин за приложения. Сега подобен опит за заобикаляне на ябълковите комисионни беше открит и в TikTok, което може да накара Apple да предприеме радикална мярка: милиарди потребители на Apple устройствата може да загубят възможността да изтеглят TikTok.

Журналистите от TechCrunch откриха, че TikTok предлага на някои потребители да спестят до 25% от комисионни при закупуване на виртуални монети за дарения на блогъри. Номерът е, че такава апетитна оферта се показва само на онези редки потребители, които искат да закупят голям брой монети в секцията „персонализирана сума“ и които преди това са закупили големи количества монети.

В някои случаи на богатите донори се показва и екран, който ги приканва да заредят сметката си на tiktok.com/coin, за да „избегнат таксите в приложението: плащането се извършва там, заобикаляйки правилата на Apple. И въпреки че формално Apple наскоро беше принудена да разреши заобикалящите App Store покупки, това облекчение, първо, се отнася само за приложенията с достъп до платено цифрово съдържание, и второ, работи на принципа и/или: чрез избор на алтернативен път, приложението не може да предлага покупки през App Store. Уловката е, че TikTok нарушава и двете изисквания, рискувайки да изпадне в немилост от страна на Apple. В момента ябълковият гигант все още не е имал време да реагира на ситуацията.

source

Сподели: