септември 11, 2023

Titanis: австралийското лазерно оръжие, което може да поразява хиперзвукови цели

Австралийската отбранителна компания Electro Optic Systems (EOS) успешно тества своето лазерно оръжие Titanis. Тестовете са проведени в американския полигон Клондайк в западната част на Нов Южен Уелс (САЩ). На официалния си уебсайт разработчиците съобщават за постиженията на своята система, описвайки я като „безшумна и смъртоносна“.

Системата Titanis е с водно охлаждане и има мощност 34 kW. Тя е в състояние да унищожава безпилотни летателни апарати и да прогаря стоманени плочи с дебелина 8 мм на разстояние над един километър, което позволява на системата да се бори не само с дроновоете, но и с леки бронирани вражески превозни средства. Системата Titanis локализира и проследява цели с помощта на усъвършенстван 4D импулсен доплеров радар AESA и пасивно радиочестотно откриване. Системата използва високопрецизни инфрачервени камери и камери за дневна светлина, както и усъвършенстван софтуер за видео проследяване. Освен това Titanis използва некинетичен радиочестотен (RF) инхибитор за борба с безпилотни самолети. Ако радиочестотният инхибитор не успее, Titanis преминава към лазерно унищожаване.

Titanis се базира на подсистеми, които доказано откриват всички видове безпилотни летателни апарати, включително безпилотни летателни апарати с фиксирани крила и квадрокоптери с тегло до 600 kg. Разработката може да открива и поразява цели за 1-4 секунди, осигурявайки бърз отговор на заплахите от дронове.

Системата Titanis може да бъде допълнена и със 7,62-милиметрова картечница за по-големи възможности за поразяване на цели. Мат Джоунс, изпълнителен вицепрезидент на EOS за отбранителни системи, заяви, че системата е предназначена за борба с безпилотни летателни апарати, но може да бъде подобрена чрез увеличаване на мощността ѝ за унищожаване на различни цели, като например бронирани превозни средства, високоскоростни ракети и при използване на пълната комбинация от всички модули – и хиперзвукови ракети.


source

Сподели: