май 16, 2024

Toshiba разработи твърди дискове с капацитет над 30 TB – тестовите образци ще се появят през 2025 г.

Toshiba успя да създаде твърди дискове с капацитет над 30 TB и две технологии от ново поколение ѝ помогнаха да преодолее тази бариера: магнитния запис с нагряване (HAMR) и магнитния запис с използване на микровълново излъчване (MAMR).

Технологията HAMR, която осигурява запис на данни с висока плътност, включва локално нагряване на зони от диска с помощта на лазерен лъч — това позволява да се повлияе на магнитните свойства на плочата. Toshiba успя да постигне капацитет от 32 TB на 10 плочи, също използвайки SMR технология за магнитен запис. Японският производител планира да започне доставката на тестовите образци от твърди дискове, базирани на  HAMR технологията през 2025 г.

Другата технология — MAMR, включва подобряване на възможностите за магнитен запис чрез въздействие на микровълни. Toshiba беше първата, която демонстрира своята ефективност и стартира масово производство на първото поколение MAMR дискове през 2021 г. Към днешна дата компанията е постигнала капацитет за съхранение от 31 TB чрез използване на 11 плочи, SMR и оптимизация за обработката на сигнала.

Компанията постигна тези резултати чрез дългогодишно тясно сътрудничество с производителя на пластини за твърди дискове Resonac и производителя на четящи и записващи глави TDK. Toshiba и нейните партньори възнамеряват да продължат да развиват технологиите HAMR и MAMR, за да осигурят устройства с по-голям капацитет за дейта-центровете и клауд-хранилищата.

source

Сподели: