май 7, 2024

TrendForce: Развитието на AI стимулира растежа на търсенето на корпоративни QLC SSD

TrendForce публикува прогноза за глобалния пазар на SSD дисковете от корпоративен клас, базирани на QLC NAND флаш-памет (четири бита информация на клетка). Анализаторите смятат, че търсенето на такива устройства ще нарасне бързо на фона на експресното развитие на пазара на AI.

TrendForce идентифицира две основни причини за повишения интерес към QLC решенията от операторите на облачни платформи и центровете за данни, фокусирани върху AI. Това са високите скорости на четене на данни и подобрената обща цена за притежание в сравнение с HDD.

Отбелязва се, че при корпоративните твърди дискове в момента се използват устройства с капацитет главно 20–24 TB, докато QLC SSD осигуряват капацитет до 64 TB. По този начин се постига значително спестяване на пространство за поставяне на подобни устройства в дейта центровете. Освен това се намалява консумацията на енергия, което понижава и разходите за поддръжка на системата за съхранение. В същото време базираните на QLC, SSD позволяват ефективното решаване на проблемите с ИИ при извършване на интензивно четене на информация, а не запис.

В момента само Solidigm и Samsung имат QLC сертифицирани продукти. През четвъртото тримесечие на 2023 г. се споменава, че Samsung държи приблизително 45% от корпоративния пазарен дял на SSD, докато Solidigm/SK hynix има 32%. Останалите 10% идват от Micron, 8% от Kioxia и 4% от Western Digital. Поради нарастващите поръчки за QLC продуктите, Solidigm планира да разшири производството на 144-слойните чипове флаш-памет през втората половина на 2024 г. Samsung, който в момента е специализиран в 176-слойните продукти и няма сериозни конкуренти, се възползва от ограниченото предлагане на QLC SSD с голям капацитет.

TrendForce прогнозира, че доставките на сървърни SSD базирани на QLC ще достигнат общ капацитет от 30 EB през 2024 г., учетворявайки се спрямо 2023 г. В същото време контрактните цени за корпоративните SSD се очаква да се повишат с 23–28% през първото тримесечие на 2024 г. (на тримесечна база), с 20–25% през второто тримесечие и с 5–10% през третото тримесечие на годината.

source

Сподели: