юни 7, 2023

TSMC възнамерява още тази година да започне тестовото производство чрез 2 нанометров технологичен процес

Тайванският производител на чипове TSMC е ускорил разработването на 2nm процес заради голямото потенциално търсене на продукти от компании като NVIDIA и Apple. За това съобщава тайванското издание Economic Daily.

Според публикацията тайванската компания вече е започнала подготовката за стартиране на дребномащабно производство на 2 nm чипове, като масовото производство на този клас чипове трябва да започне до 2025 г.

Позовавайки се на свои източници, Economic Daily съобщава, че TSMC е преместила инженери и помощен персонал в развоен център, разположен в град Баошан, с цел подготовка за тестовото производство на 2 nm чипове. Според тази информация компанията възнамерява да произведе 1000 силициеви пластини в рамките на тестовото производство до края на тази година и е планирала още една тестова серия за 2024 г., а масовото производство на 2nm чипове ще започне през 2025 г. Компанията ще разшири капацитета на фабриката си в Баошан за масово производство на 2nm чипове, а също така ще задейства и нов завод в Тайчунг, Западен Тайван.

За TSMC е важно възможно най-скоро да започне тестовото производство на 2 nm чипове, тъй като тази фаза на производство не е лишена от технически предизвикателства, чието разрешаване ще отнеме време. Това ще бъде първото поколение чипове на компанията, в които се използват GAA транзистори с кръгови гейтове.


source

Сподели: