април 29, 2024

TSMC представи новите 1,6 nm чипове с нова схема на захранване

Новият технологичен процес потенциално ще се конкурира с 14А, който ще стане най-модерната производствена технология на Intel.

Тайванският гигант в областта на полупроводниците TSMC представи усъвършенстван 1,6 nm (A16) процес. Това ще бъде първият производствен възел на компанията, който значително превъзхожда процеса N2P. Ключовата промяна в тази технология е новото оформление за подаване на енергия от задната страна на силициевата пластина (BSPDN). Това трябва да подобри енергийната ефективност на чиповете.

Подобно на 2nm процес (N2, N2P и N2X), производството на 1,6nm чипове на TSMC ще се базира на използването на подобрени транзистори с кръгов гейт (GAA). Но ще се различава по обратното захранване, наречено Super Power Rail. Тази технология е специално разработена за процесорите за изкуствен интелект и високопроизводителни изчисления. Процесът 1,6 nm обещава увеличение на тактовата честота с до 10% при същото напрежение и намаляване на консумацията на енергия с 15-20%. Освен това новата технология може да осигури от 7 до 10% увеличение на плътността на транзисторите, в зависимост от конкретния дизайн.

Интересно е да се отбележи, че Intel също планира да използва подобно решение с нова схема на захранване при пускането на чиповете с технологии 20A и 18A от 2025 г. нататък. Въпреки това TSMC е избрала една от най-сложните реализации на BSPDN, по-сложна от Power Via на Intel. Междувременно, предлагайки 1,6 nm с GAA и SPR транзистори и 2 nm само с GAAFET транзистори, компанията ще разполага с две отделни неконкурентни технологични процеси с категорични преимущества.

Производственият график на A16 показва, че масовото производство на 1,6nm чипове ще започне през втората половина на 2026 г. Тези устройства вероятно ще бъдат налични през 2027 г. A16 потенциално ще се конкурира с 14A, която ще бъде най-усъвършенстваният технологичен процес на Intel.

source

Сподели: