април 29, 2024

TSMC се е научила как да създава „чудовищни“ процесори с размер на цяла силициева пластина

TSMC представи ново поколение System-On-Wafer (CoW-SoW) платформа CoW-SoW, която използва технология за 3D оформление. CoW-SoW се основава на платформата InFO_SoW, представена от компанията през 2020 година, която позволява създаването на логически процесори в мащаба на цяла 300-милиметрова силициева пластина. Към днешна дата само Tesla е адаптирала технологията. Тя се използва в нейния суперкомпютър Dojo.

TSMC ще комбинира два метода за опаковане – InFO_SoW и System on Integrated Chips (SoIC) в новата си платформа CoW-SoW. Като използва технологията Chip-on-Wafer (CoW), методът ще позволи паметта и/или логиката да се поставят директно върху пластината. Очаква се новата технология да бъде готова за масово производство до 2027 година.

„В бъдеще методът за интегриране в мащаба на пластината ще позволи на нашите клиенти да интегрират още повече логически компоненти и памет. Технологията SoW вече не е фикция. Тя е нещо, по което вече работим с нашите клиенти за бъдещата перспектива да я използват в съществуващите си продукти. Вярваме, че усъвършенстваната технология за интегриране на ниво пластина ще даде на нашите клиенти възможност да продължат да увеличават изчислителната мощ на своите системи за изкуствен интелект или суперкомпютри.“

каза Кевин Джан, вицепрезидент по бизнес развитие в TSMC

Сега TSMC обмисля да комбинира логически процесори с високопроизводителна памет HBM4 като част от своята CoW-SoW платформа. Последната ще има 2048-битов интерфейс и ще бъде разположена директно върху логическите чипове. В същото време възможността за поставяне на допълнителна логика върху пластината ще оптимизира производствените разходи.

Процесорите с размери на цели силициеви пластини, както и процесорите за платформи InFO_SoW предлагат значителни предимства по отношение на производителността и ефективността благодарение на високата пропускателна способност, ниската латентност между ядрата, ниското съпротивление при пренос на енергия и високата енергийна ефективност. Като допълнителен „бонус“ такива процесори предлагат възможност за разполагане на огромен брой изчислителни ядра.

InFO_SoW технологията обаче има и някои ограничения. Например, ефективността на процесорите от мащаба на силициева пластина може да бъде ограничена от ефективността на паметта на комплекта. Платформата CoW-SoW заобикаля това ограничение, като планира да използва високопроизводителна HBM4 памет. В допълнение към това обработката на InFO_SoW пластини се извършва само с един процес и не поддържа 3D оформление. Новата платформа CoW-SoW решава този проблем.

source

Сподели: